
Jde to i zdravě: rychlé cukroví z oříškových mouk, po kterém se jen zapráší

Oříšky k Vánocům neodmyslitelně patří. Vždyť co by to bylo za svátky bez vanilkových rohlíčků či kokosových kuliček. Ale vánoční mlsání je většinou i spojené s otravným hubnoucím předsevzetím na Nový rok. Abyste si tentokrát mohli pochutnat na cukroví bez výčitek svědomí, připravila pro vás foodblogerka Bára Říhová známá jako reBarbora's_kitchen pár zdravějších variant.
Proč zvolit ořechové mouky
Ořechové mouky jsou přírodním zdrojem zdravých tuků a také bílkovin. Jsou přirozeně bez lepku, na pečení je tak vhodné je kombinovat s klasickou pšeničnou moukou. Obecně lze říci, že se dá ořechovou moukou bez problému nahradit třetina pšeničné, pak už bude cukroví drobivější.
Jak s ořechovou moukou pracovat
Ořechové mouky jsou naprosto dokonalé k přípravě nepečeného cukroví, můžete je kombinovat např. s rozinkami, datlemi a dalším sušeným ovocem, nastrouhanou čokoládou, ořechovými másly, kokosovým olejem i klasicky s nadrobenými sušenkami či piškoty.
Rozinkovo-pistáciové kuličky bez cukru (20–25 ks)
- 100 g rozinek
- 100 g pistáciové mouky + na obalení
- 2 PL nastrouhané hořké čokolády
- 60 g másla
- med nebo mletý třtinový cukr na případné doslazení
Všechny suroviny zpracujte v kompaktní hmotu, z které tvořte kuličky. Kuličky obalujte v pistáciové mouce a skladujte v lednici.
Tip: Pokud při pečení nechcete ořechovou mouku kombinovat s pšeničnou a chcete velmi rychlé, snadné a skvělé cukroví, vsaďte na bílkové těsto a vyzkoušejte třeba populární bezé, kde se k bílkům a cukru přidává mouka z lískových či vlašských ořechů. Základní poměr je 1 bílek na 50 g cukru krupice a 50 g ořechové mouky. Z takového těsta se dá připravit dort, roláda, ba i cukroví. Moc dobré jsou i sněhové pusinky s pistáciovou moukou.
Bezé kolečka s čokoládovým krémem (30–40 ks)
- Těsto:
- 130 g lískooříškové mouky
- 2 bílky (z větších vajec)
- 100 g jemně mletého cukru
- Krém:
- 50 ml smetany (30%)
- 80–100 g kvalitní čokolády (alespoň 45 % kakaa)
- 30 g másla
Nejprve připravte krém. Smetanu ohřejte k bodu varu, ale nevařte. Vmíchejte do ní nalámanou čokoládu a až se se smetanou krásně propojí, přikryjte povrch potravinářskou fólií. Nechte vychladnout a dejte ztuhnout do ledničky. Na dokončení krému vyšlehejte změklé máslo, do kterého postupně zašlehejte čokoládový základ (ganache). Máslo i ganache by mělo mít při šlehání stejnou teplotu.
Bílky nejprve trochu našlehejte a poté, za postupného přidávání cukru, vyšlehejte do pevného sněhu. Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte lískooříškovou mouku. Bílkové těsto dejte do sáčku a kulatou zdobičkou tvořte na pečicí papír na plechu kolečka. Pokud máte podložku na makronky, můžete stříkat těsto přímo na ni. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 12–16 minut, dokud kolečka nezačnou růžovět. Po vychladnutí je slepujte krémem. Na ozdobu můžete kolečka pocákat čokoládou a posypat lískooříškovou moukou, nebo před vložením do trouby položte na každé druhé kolečko lískový oříšek.
Kromě běžně používaných ořechů a mouk z nich doporučuji zkusit mouku z pistáciových ořechů, kterou jsem si velice oblíbila. Má širokou škálu použití, využijete ji při pečených dezertech a cukroví (zkuste třeba v lineckém a máte nevšední cukroví), i na nepečené cukroví a výborná je i na zdobení, kdy cukroví i dezertům dodá šmrnc.
Pistáciové rohlíčky (cca 25 ks)
- 120 g hladké mouky
- 120 g pistáciové mouky
- 120 g másla
- 50 g mletého cukru + na obalení
- 2 žloutky
Z hladké i pistáciové mouky, másla, žloutků a cukru utvořte kompaktní hmotu, kterou zabalte do fólie a uložte alespoň na půl hodinky (klidně i přes noc) do lednice. Z odleželé hmoty posléze tvořte rohlíčky a ve vyhřáté troubě je pečte na 170 °C 12–16 minut, dokud nezačnou zlátnout. Po upečení je nechte na plechu vychladnout, ať se nezlámou. Vychladlé je buď poprašte cukrem, obalte v cukru jako klasické vanilkové rohlíčky, nebo se mohou konce namočit v rozpuštěné čokoládě, která pistáciím velmi sluší.
U kokosové mouky si dejte pozor, jelikož do sebe vsakuje velké množství tekutin, na to je třeba při pečení myslet. Například u zmiňovaného bílkového těsta – pusinky z ní sice uděláte, ale je třeba dát na 40–50 g kokosové mouky alespoň 150 g vyšlehaných bílků. Kokosová mouka není chuťově tolik výrazná, dobře se tak kombinuje s dalšími ořechovými moukami, třeba s mandlovou je skvělá dvojka. Mandlová mouka se ale hodí takřka všude, já už se bez ní při pečení neobejdu. Můžete s ní nahradit část mouky při pečení cukroví ze světlých i tmavých těst a vytvořit lahodné nepečené cukroví.
Kokosovo-mandlové kuličky (20–25 ks)
- 80 g kokosové mouky
- 100 g mandlové mouky
- 4–6 lžic kokosového nebo třtinového cukru (jemně mletý)
- 100 g másla (nebo kokosový olej)
- kokosový likér
- strouhaný kokos na obalení
Likéru dejte podle chuti, lze i vynechat. Cukr lze také uzpůsobit. Všechny suroviny zpracujte v kompaktní hmotu, z které tvořte kuličky, ty následně obalujte v kokosu. Skladujte v ledničce.
Kokosové hrudky s čokoládou (cca 20 ks)
- 110 g kokosové mouky
- 50 g kokosového nebo třtinového cukru
- 4 vejce
- 4–5 lžic kokosového oleje (příp.másla)
- čtvrt lžičky sody
- čokoládové pecky (cca 50 g)
- 100 g čokolády na namáčení
- strouhaný kokos k dozdobení
Kokosovou mouku, cukr a sodu smíchejte, přidejte kokosový olej a vejce a nakonec zapracujte čokoládové pecky. Z hmoty tvořte menší kuličky nebo placky. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C. Po vychladnutí namáčejte do rozpuštěné čokolády a ozdobte strouhaným kokosem.
Jak se vám článek líbil?