Jak se zbavit rýmy a nachlazení? 3 osvědčené recepty na posílení imunity

Jak se zbavit rýmy a nachlazení? 3 osvědčené recepty na posílení imunity

Zuzana Holubcová 18. 1. 2021

Když se u našich dětí objeví rýma, automaticky sahám po medu, zázvoru, cibuli, česneku a citronu. Patří to k naší základní výbavě v boji proti bolesti v krku, kašli a dalším příznakům chřipky a nachlazení. Navíc je tato domácí medicína chutná a nezatíží vaši peněženku tak jako návštěva lékárny.

Mám pro vás tři osvědčené recepty, které připravíte jen z několika základních surovin. Kromě toho, že dokážou ulevit od nepříjemných příznaků, působí také jako prevence a podpora imunity.

Trápí vás i vaše děti nachlazení? Vyzkoušejte ověřené recepty na posílení imunity.Trápí vás i vaše děti nachlazení? Vyzkoušejte ověřené recepty na posílení imunity.

Cibulovo-medový sirup

Recept i pro ty nejlenivější hospodyňky – sladký sirup, kterému moji prcci neodolají. Znát ho můžete i pod méně vznešeným názvem cibule s medem. U nás doma nemůže chybět. Cibuli už umím nakrájet téměř poslepu, med jíme na kila a citron je celoroční „must have“ ovoce. Tento léčivý zázrak je jediný případ, kdy můj syn doslova s požitkem zbaští několik lžic cibule najednou a prosí ještě.

Na přípravu potřebujete:

  • 2 cibule
  • med
  • 1 citron

Tip: Nemáte doma med? Doplňte zásoby, ať jste kdykoli připraveni zvýšit svou imunitu.

Cibuli nakrájejte nadrobno, dejte do čisté sklenice třeba od zavařenin, přelijte medem (tak tři čtyři polévkové lžíce by na dvě cibule měly stačit) a šťávou z citronu. Nechte 3–4 hodiny uležet, dokud cibule nepustí šťávu.

Cibule s medem pomáhá při angíně, chřipce, nachlazení i chraptění.Cibule s medem pomáhá při angíně, chřipce, nachlazení i chraptění.

Sirup podávejte 3–4krát denně po jedné polévkové lžíci. Skladujte ho v ledničce, ale ne moc dlouho. Raději připravte menší dávku na dva dny a potom udělejte nový. Cibule s medem pomáhá při angíně, chřipce, nachlazení i chraptění. Můžete ji užívat i preventivně, protože všechno, co obsahuje, je zdraví prospěšné.

Nebojte se dát dětem nejen šťávu, ale i nakrájenou cibulku. Je zdraví prospěšná a takto namočená v medu bude chutnat i malým strávníkům, kteří se s ní běžně nekamarádí. Za vzorné užívání domácí medicíny odměňte děti třeba zdravou alternativou želatinových bonbonů.

Tip: Když jsme u dětí, přečtete si rozhovor s dětskou lékařkou. Poradí vám, jak posílit imunitu vašich potomků.

Na co je dobrá cibule?

  • je bohatá na antioxidanty
  • obsahuje hodně vitamínu C, vitamín B9, vitamín E, karoteny, železo, zinek, fosfor, hořčík, draslík, síru, vápník, sodík, měď a jód
  • obsahuje alicin, který má antibakteriální a protizánětlivé účinky, ničí bakterie a viry

Cibuli s medem můžete užívat i preventivně. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky.Cibuli s medem můžete užívat i preventivně. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky.

Jaký med vybrat?

Není med jako med. U medu je obzvlášť důležité, odkud pochází, co vlastně obsahuje a v jakých podmínkách byl skladovaný. Nejlepší je koupit med přímo od včelaře, případně od seriózního prodejce. Medy ze supermarketu pocházejí často ze zemí mimo EU, takže se vám může stát, že koupíte pochybnou směs z Číny. Pančovaný med není žádnou raritou, naopak – v žebříčku falšovaných potravin je med údajně v první desítce.

Tip: Při nachlazení, kašli nebo třeba angíně se vám bude hodit také Priessnitzův zábal.

Původ medu ze supermarketu nebo z trhu je potom sporný a cena takového medu bude pravděpodobně jedinou jeho předností. Pokud je například med nevhodně skladovaný, tj. při vyšších teplotách, ničí se v něm enzymy a hodnotné látky. Nekvalitní med nemá se zdravou potravinou moc společného – to můžete rovnou sladit obyčejným cukrem.

Nekvalitní med může také obsahovat přídatné látky, o které nestojíte – například rýžový škrob, přidaný cukr nebo různá barviva. Proto je vhodné najít si včelaře, kterému důvěřujete, a koupit si med přímo od něj. Lžíce medu denně by měla patřit do vašeho jídelníčku asi jako denní dávka zeleniny nebo ovoce.

Tip: Na posílení imunity jsou skvělé také bylinky. Které pomůžou při rýmě a které se hodí proti kašli? Přečtěte si rozhovor se zkušenou bylinkářkou.

U medu je obzvlášť důležité, odkud pochází. Nejlepší je, když ho koupíte přímo od včelaře nebo seriózního prodejce.U medu je obzvlášť důležité, odkud pochází. Nejlepší je, když ho koupíte přímo od včelaře nebo seriózního prodejce.

Zázvorový čaj

Na zázvorový čaj nedám dopustit. Mám ho ráda kvůli jeho chuti, ale zároveň mám ověřené, že skutečně pomáhá. Jakmile cítím, že na mě něco leze, běžím do obchodu pro zázvor a do dvou dní se mi výrazně uleví. Je to opravdu skvělý čaj na nachlazení.

Zázvor ale konzumujte s mírou, doporučuje se max. 4–5 gramů denně, což jsou zhruba dva centimetry hlízy. A určitě si ho nedávejte nalačno. Nedoporučuje se diabetikům ani dětem do 3 let, které by nejspíš velmi štípal na jazyku. Starší děti by ale mohly trochu čaje zvládnout, případně zkuste kandovaný zázvor, který je obalený v cukru.

Na přípravu čaje potřebujete:

  • zázvor
  • med
  • citron

Nastrouhejte nebo nakrájejte nadrobno zhruba polévkovou lžíci zázvoru a zalijte půl litrem vroucí vody. Doporučuje se dobře omytý zázvor nastrouhat i se slupkou, protože pod ní se nachází nejcennější látky. Nechte zázvor vylouhovat 5, maximálně 10 minut.

Zázvor nastrouhejte i se slupkou. Pod ní se nacházejí ty nejcennější látky.Zázvor nastrouhejte i se slupkou. Pod ní se nacházejí ty nejcennější látky.

Sceďte, doslaďte medem podle chuti a přidejte šťávu z citronu. Pijte po menších dávkách. S užíváním zázvoru to není nutné přehánět. Mohl by totiž způsobit žaludeční potíže. Těhotné ženy by ho měly užívat jen v malých dávkách, případně se mu během těhotenství vyhnout.

Tip: Vyzkoušejte zázvor i v jiné podobě, třeba jako sirup nebo sušený na kostičky.

Na co je dobrý zázvor?

  • snižuje množení bakterií a virů, díky čemuž je vhodný jako prevence proti onemocnění dýchacích cest, rýmě či chřipce
  • posiluje imunitní systém a chuť k jídlu
  • pomáhá při střevních křečích, eliminuje nadýmání
  • zlepšuje prokrvení končetin
  • dokáže příjemně zahřát (ověřeno!)

Zázvor konzumujte s mírou, doporučuje se max. 4–5 gramů denně.Zázvor konzumujte s mírou, doporučuje se max. 4–5 gramů denně.

Zdravá česneková pomazánka

Česnek je asi nejznámější přírodní antibiotikum. Stejně jako cibule obsahuje alicin, který působí proti virům a bakteriím. Česnek se od nepaměti využívá jako přírodní lék proti nachlazení, při bolesti v krku nebo kašli. Nejeden starší člověk by vám řekl, že stroužek česneku denně patří ke zdravé stravě.

Nenáročným způsobem, jak česnek zahrnout do jídelníčku a podpořit tak organismus v prevenci proti onemocnění, je příprava česnekové pomazánky. V době, kdy mnozí z nás pracují doma o samotě, nehrozí, že si zkazíte pověst u kolegů. Dopřejte si tedy česnekovou pomazánku klidně k snídani nebo ke svačině. Vyhněte se ale majonéze nebo pomazánkovému máslu. Zkuste si připravit zdravější alternativu s tvarohem.

Budete potřebovat:

  • 150 g tvarohu (jemný nebo hrudkovitý, podle toho, jaký preferujete)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci zakysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • jarní cibulku nebo pažitku na ozdobení

Česnek se od nepaměti využívá jako přírodní lék proti nachlazení, při bolesti v krku nebo kašli.Česnek se od nepaměti využívá jako přírodní lék proti nachlazení, při bolesti v krku nebo kašli.

Česnek slisujte a smíchejte v misce s tvarohem a zakysanou smetanou. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte například s topinkami nebo nakrájenými bagetkami. Ozdobte podle libosti salátovou okurkou, ředkvičkou nebo plátkem rajčete.

Věděli jste, že… česnek při tepelné úpravě ztrácí svoje účinky? Je proto nejvhodnější připravit ho v syrovém stavu. Ani s užíváním česneku to není třeba přehánět. Nedoporučuje se konzumovat víc než dva stroužky denně – česnek totiž může být velmi těžký pro žaludek.

Tip: Ochutnejte i další česnekové dobroty.

Na co je dobrý česnek?

  • upravuje krevní tlak
  • díky alicinu podobně jako cibule tlumí množení bakterií a virů
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • posiluje imunitu
  • působí proti plísňovým infekcím
  • obsahuje vitamíny A, B1, B2 a C, vápník, fosfor, hořčík, selen, germanium
  • přispívá k prevenci rakoviny

Věděli jste, že česnek při tepelné úpravě ztrácí svoje účinky? Nejlepší je, když si ho dáte v syrovém stavu.Věděli jste, že česnek při tepelné úpravě ztrácí svoje účinky? Nejlepší je, když si ho dáte v syrovém stavu.

Tip: Podpořte svou imunitu ještě víc a vyzkoušejte fermentované potraviny. Jsou plné vitamínů, takže si na vás bacily jen tak nepřijdou. Podívejte se, proč je fermentovaná zelenina tak výjimečná.

Chcete si připravit ještě něco dobrého na zub? Omrkněte další recepty, máme jich pro vás spoustu.

Ukázat další recepty

Jak se vám článek líbil?

Zuzana Holubcová

Jsem společenský introvert a snad ještě víc než psaní miluji poslouchání. Ráda objevuji místa s autentickým geniem loci a bohem zapomenuté dědinky, ve kterých dávají lišky dobrou noc a hospodský zná každého jménem. Nikdy mě nepřestane udivovat, v jak krásné krajině žiji, a vždy, když odjíždím, těším se na chvíli, kdy se budu moct vrátit. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru