Chcete mlsat a nepřibrat? Upečte si zdravé dorty nebo brambůrky
Už vás nebaví chodit kolem cukrárny a odpírat si laskominy? Připravte si doma dorty či jiné zobání, které můžete slupnout na posezení a bez výčitek. Máme pro vás 5 receptů na zdravé dobroty, které skvěle zapadnou i do jídelníčku na hubnutí. U každého z nich navíc najdete celkovou kalorickou hodnotu i hodnoty makroživin. Nálož bílkovin je u každého jídla samozřejmostí. Pojďte si zdravě zamlsat!
Co budete potřebovat?
Protein místo cukru
V receptech používáme protein, který pomáhá docílit sladké chuti. Díky tomu nemusíte jídlo doslazovat, a navíc zvýšíte hodnotu bílkovin. Recepty jsou tedy ideální i při redukci váhy. Mají totiž vyvážené nutriční hodnoty. My jsme použily protein Nutrend.
Díky proteinu nemusíte jídlo doslazovat, a navíc zvýšíte hodnotu bílkovin.
Pokud máte v plánu péct častěji, doporučujeme koupit rovnou kilové balení, které vydrží na několik pečení. Pokud by vám protein zbyl a vy nevěděli, co s ním, dejte 1 odměrku do tvarohu a udělejte si domácího Pribináčka. Protein můžete využít také na přípravu lívanečků.
Dobré vědět: Dorty z našich receptů můžete samozřejmě udělat i bez proteinu, ale jídlo nebude tak vyvážené a moc dlouho vás nezasytí.
Ovoce plné vitamínů
Při pečení dezertů jsme použily lyofilizované ovoce neboli ovoce sušené mrazem. Má hned několik výhod. Není v něm přidaný cukr, takže se rozhodně hodí do zdravého jídelníčku. Díky tomu, že je ovoce prudce zmrazeno a následně pomalu sušeno ve vakuu, si zachovává svou chuť, vůni, strukturu, přirozenou barvu, ale také vitamíny, živiny a minerály.
Lyofilizované ovoce si zachovává chuť, vůni, ale hlavně vitamíny, živiny a minerály.
Tvarohový koláč
Tento koláč má hned několik výhod. Kromě toho, že ho umícháte v jedné misce, je hotový asi za 15 minut. Pak už jen pečete. Navíc bílkovinami tento koláč srší. Na snídani i svačinu je ideální parťák. Doplnit ho můžete jakýmkoliv ovocem, nápadům se meze nekladou.
Těsto
- 60 g mouky – my jsme použily 30 g špaldové hladké mouky a 30 g celozrnné mouky
- 30 g vanilkového proteinu Nutrend
- 1 vejce
- 80 g bílého jogurtu (max. 3 % tuku)
- cca 1 kávová lžička flavor drops – my jsme použily vanilkové
- 5 g jedlé sody
- 20 ml mléka na zředění těsta
Tvarohová vrstva
- 500 g nízkotučného tvarohu (z vaničky)
- 60 g vanilkového proteinu Nutrend
- 2 vejce
- sušené višně podle chuti (my jsme použily zhruba 10 g do tvarohu a cca 10 g nahoru na posypání) – můžete použít i jiné sušené ovoce, případně ovoce vynechat
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Všechny suroviny na těsto dáme do misky a zamícháme. Vznikne nám hladké těsto. Pokud by bylo moc tuhé, můžeme přidat cca 20 ml mléka na zředění. Formu (naše měla zhruba 18 cm) si vyložíme pečicím papírem a nalijeme do ní připravené těsto. Pečeme zhruba 10 minut, aby se těsto zpevnilo.
Tip: Před vložením pečicího papíru do formy ho zmačkáme do kuličky, namočíme ve studené vodě a vyždímáme. Papír se pak lépe tvaruje.
Nyní přichází čas na přípravu tvarohové vrstvy. Všechny suroviny smícháme a spojíme. Vzhledem k tomu, že používáme ochucený protein, není potřeba tvaroh více sladit. Opatrně vytáhneme těsto, nalijeme na něj tvarohovou vrstvu a pečeme dalších 35–40 minut. Po vychladnutí posypeme rozdrcenými sušenými višněmi nebo jiným ovocem, které máme rádi. Koláč rozdělíme na 8 kousků a můžeme podávat.
Tento tvarohový koláč je plný bílkovin a připravíte ho raz dva.
Nutriční hodnoty
Celý koláč má 1224 kcal, z toho:
- 153 g bílkovin
- 82 g sacharidů (39 g cukru)
- 27 g tuku
- 11 g vlákniny
Na jeden kousek (tj. ⅛ koláče) vychází 153 kcal, z toho je 19 g bílkovin, 10 g sacharidů (5 g cukru), 3 g tuku a 1,3 g vlákniny.
Mrkvový dort
Kdo by neznal mrkváč, vláčný dort, který upeče každý. Opět nechybí pořádná dávka bílkovin, a tak tento dort zajistí, že nebudete mít za 10 minut hlad. Navíc díky vločkám a mrkvi je v něm také dostatek vlákniny.
Korpus
- 500 g najemno nastrouhané mrkve
- 4 vejce
- 1 větší banán
- 140 g najemno mletých ovesných vloček
- 2 čajové lžičky skořice
- 1 čajová lžička flavor drops – vanilka
- půlka prášku do pečiva (6 g)
- Troška soli
Náplň
- 300 g nízkotučného tvarohu (z vaničky)
- 40 g proteinu Nutrend – vanilka
- skořice a nasekané mandle na ozdobení
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Žloutky oddělíme od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme rozmačkaný banán a mixujeme, dokud nám nevznikne pěnová hmota (trvá to zhruba 4 minuty). Následně k vyšlehaným žloutkům přidáme najemno nastrouhanou mrkev, mleté vločky, skořici, flavor drops, prášek do pečiva a zamícháme.
Na závěr opatrně přimícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy (naše měla 18 cm) vyložené pečicím papírem a pečeme cca 40 minut. Během pečení si připravíme náplň. Tvaroh smícháme s proteinem a dáme odležet do lednice. Tvaroh můžete nahradit i ricottou nebo mascarpone.
Jakmile nám korpus vystydne, podélně ho rozřízneme a naplníme zhruba ⅔ tvarohového krému. Přiklopíme druhou částí korpusu a zbytkem tvarohu pomažeme celý dort. Pak už jen posypeme dort skořicí, případně ozdobíme nasekanými oříšky.
Upečte si zdravý mrkvový dort plný bílkovin a vlákniny.
Nutriční hodnoty
Celý dort má 1 500 kcal, z toho:
- 115 g bílkovin
- 177 g sacharidů ( 64 g cukru)
- 36 g tuku
- 39 g vlákniny
Na jeden kousek (⅛ dortu) vychází 188 kcal, z toho je 15 g bílkovin, 22 g sacharidů, 8 g cukru a 5 g vlákniny.
Bramborové lupínky z horkovzdušné fritézy
Právě jste se dozvěděli, že k vám za chvíli dorazí neočekávaná návštěva nebo máte chuť na nějaké zdravější mlsání u telky? Domácí bramborové lupínky s česnekovým dipem máte hotové během pár minut, a navíc je můžete připravit jen s minimálním množstvím tuku či úplně bez něj. Skvěle se hodí nejen pro návštěvy a na chuť, ale i jako příloha k hlavnímu jídlu. My je máme rády třeba ke grilovanému hermelínu nebo pořádnému steaku.
Na 2 porce potřebujete:
- 500 g brambor
- 8 ml olivového oleje
- tymián nebo jiné bylinky podle chuti
- sůl
Postup
Brambory neloupeme, pouze je omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Dáme do misky, přidáme olivový olej, tymián a sůl. Vložíme do horkovzdušné fritézy a necháme péct na 170 °C. Zhruba po 5 minutách brambory promícháme a pečeme opět dalších 5 minut. Poté zase promícháme a pečeme ještě dalších 5 minut na 190–200 °C dozlatova. Pokud chceme mít brambory více opečené, můžeme je péct na 200 °C od začátku. Jakmile jsou brambory hotové, ihned servírujeme na talíř.
I brambůrky jdou připravit zdravě. Tyhle lupínky můžete udělat s minimem tuku i bez něj.
Nutriční hodnoty
Jedna porce (tzn. ½ množství) má 254 kcal, z toho:
- 5 g bílkovin
- 47,5 g sacharidů (2,6 g cukru)
- 4 g tuku
- 4 g vlákniny
Česnekový dip
- 140 g bílého řeckého jogurtu s nízkým obsahem tuku
- 10 g hořčice
- 3 ml olivového oleje
- česnek dle chuti (my jsme použily 1 velký stroužek)
- bylinky dle chuti (bazalka, pažitka, tymián, petrželka…)
- sůl
Postup
Jogurt, hořčici a olivový olej dáme do misky, přidáme prolisovaný česnek, bylinky, sůl a promícháme. Můžeme ihned podávat.
K bramborovým lupínkům se skvěle hodí česnekový dip z řeckého jogurtu.
Nutriční hodnoty
Celý dip má 121 kcal, z toho:
- 15 g bílkovin
- 6,5 g sacharidů (5 g cukru)
- 4 g tuku
Pomazánka ze sušených rajčat
Nevíte, co na svačinu nebo k snídani, která se dá skvěle sbalit do krabičky na cestu? Udělejte si pomazánku ze sušených rajčat, na které si pochutnáte doma, na výletech nebo cestou na jednání. Výborná je zejména s domácím pečivem.
Budete potřebovat:
- 60 g sušených rajčat
- 250 g polotučného tvarohu (ve vaničce)
- červenou cibuli dle chuti (my jsme použily cca 40 g)
- bazalku
- bílý pepř
- sůl podle chuti (doporučujeme prvně ochutnat a následně až solit, my jsme sůl vůbec nepřidávaly)
Postup
Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky a vložíme do misky. Přidáme tvaroh a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké hmoty. Přidáme najemno nakrájenou cibulku a zbytek koření, zamícháme a můžeme podávat. Krásně vypadá ozdobená čerstvou bylinkou.
Pomazánka ze sušených rajčat je skvělá na snídani nebo svačinu na cesty.
Nutriční hodnoty
Celé množství pomazánky (360 g) má 413 kcal, z toho:
- 34 g bílkovin
- 51 g sacharidů (37 g cukru)
- 11 g tuku
Domácí pečivo
Pečivo plné bílkovin? S tímto receptem je to zaručené. Pokud ráno zjistíte, že jste zapomněli koupit pečivo, nezoufejte. Tento recept je ultrarychlý, a tak na vás čerstvé pečivo vykoukne z trouby do 20 minut, a to včetně přípravy.
Potřebujete:
- 170 g špaldové celozrnné mouky
- 200 g light cottage
- 1 vejce
- půlku kypřicího prášku (6 g)
- sůl
- 50 ml polotučného mléka
- semínka na posypání dle chuti (slunečnicová, dýňová, lněná, sezam…)
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Všechny suroviny dáme do misky a lžící promícháme. Pokud chceme, aby sýrové hrudky z cottage nebyly v bulkách vidět, můžeme těsto rozmixovat tyčovým mixérem. Vznikne nám lepivé těsto.
Plech vyložíme pečicím papírem a přichází čas na tvarování bulek. Pokud chceme mít všechny bulky stejně velké, doporučujeme dát misku s těstem na váhu a odebírat z něho vždy stejnou hmotnost. My jsme použily 60 g těsta na jednu bulku a dohromady jsme tak měly 8 housek.
Lžičkou dáváme těsto na plech, na kterém si necháme malé rozestupy, protože se housky trošku roztečou a nabydou. Jakmile máme těsto na plechu, namočíme si ruce a přímo na plechu tvarujeme bulky (pouze těsto zakulatíme do podobných tvarů). Poté už jen posypeme semínky dle chuti a pečeme zhruba 15–20 minut dozlatova.
Tyhle houstičky jsou hotové za 20 minut.
Nutriční hodnoty
1 bulka má 112 kcal, z toho:
- 8 g bílkovin
- 14 g sacharidů (0,6 g cukru)
- 2,5 g tuku
- 2 g vlákniny
A je to! Máme hotovo. Teď je řada na vás. Který recept vyzkoušíte jako první?
Jak se vám článek líbil?