
10 nej pomazánek. Natřete to sendvičům, jednohubkám i chlebíčkům
Cítí se váš chleba občas jako u Suchánků? Nemusí! Mázněte na něj ty nejlepší pomazánky, na které se vám budou sbíhat sliny, sotva o nich uslyšíte. Ve spolupráci s Jíme zdravě a Janou z Muffinária jsme pro vás připravili recepty na top 10 pomazánek, které každý labužník prostě musí mít ve svém kuchařském rejstříku. Vajíčková, tvarohová, škvarková a další lahůdky už se těší, až si je namažete na chleba.
Vajíčková pomazánka – královna nejen Velikonoc
Křupavý chleba s měkkou střídou a k tomu tak akorát krémová a přitom nadýchaná vajíčkovka. To je prostě nebe v hu*ě a diskutovat o tom nebudeme.
Ingredience:
- 8 slepičích vajec
- 2 lžíce změklého másla nebo ghí
- 3 lžíce tučného tvarohu nebo hustého jogurtu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- Sůl, pepř
- Pro milovníky barevnějších pomazánek: pažitka
Postup:
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nechte vychladit. Máme pro vás i tip, jak to udělat, aby se vejce dobře loupala. Oddělte vařené bílky a žloutky. Žloutky pak rozmíchejte s máslem a hořčicí, přimíchejte tvaroh a najemno nakrájené bílky. Dochuťte solí, pepřem a v případě, že máte radši ostřejší verzi, přidejte ještě trochu dijonské hořčice. Šťavnatý charakter dodá pomazánce i nadrobno nasekaná pažitka.
Česneková pomazánka – boduje i mimo Silvestra
Na romantickou večeři to sice není, ale party s kamarády? To už si česnekovou pomazánku na jednohubkách zaslouží. K pivu nebo ostřejšímu pití, jak když najdete. K vínu doporučíme spíše škvarkovku uvedenou níže.
Ingredience:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 balení pomazánkového másla (nebo lučina, žervé)
- 1–2 kostičky taveného sýra
- 2 lžíce majonézy
- 6 stroužků česneku (regulujte dle citlivosti chuťových buněk a síly česneku)
- Vlašské oříšky na ozdobu
Postup:
Rozmíchejte tvaroh, pomazánkové máslo, sýr a majonézu do homogenní hmoty a k ní prolisujte tolik česneku, kolik vaše chuťové buňky unesou. Jednohubky zdobte kousky vlašských ořechů, případně přidejte kuličku hroznového vína nebo hezky oldschoolově měsíček mandarinky. Když už dekadence, tak pořádná!
Škvarková pomazánka – nejlepší základ na večírek
Masopust, návštěva vinného sklípku nebo třeba vinobraní se bez poctivé škvarkové pomazánky prostě neobejde. Škvarky, jinak zvané jako moravské müsli, totiž bezvadně promažou organismus před příchodem většího množství alkoholu.
Ingredience:
- 200 g škvarků
- 3 lžíce sádla
- 1 menší cibule
- 1 lžička majoránky
- Sůl a pepř dle chuti
- Na odlehčení: uvařená brambora, vejce vařené natvrdo
Postup:
Cca čtvrtinu škvarků dejte stranou a ostatní rozmixujte tyčovým mixérem spolu se sádlem a cibulí nakrájenou na kusy. Přidejte majoránku, sůl a pepř a zamíchejte zbylé škvarky, aby měla pomazánka správný křupavý šmrnc. Pokud ale nechcete u každého sousta přemýšlet, kolik sádla jste právě snědli, zapracujte do hmoty uvařenou bramboru nebo vařené vejce. Na chlebu můžete pomazánku posypat kolečky jarní cibulky či nasekanou pažitkou.
Tuňáková pomazánka – ideální na sendviče
Může být lepší rybičková pomazánka, než byla ta ve školce? Samozřejmě! Tuňáková pomazánka je svou konzistencí lehčí, méně tučná a přitom parádně šťavnatá.
Ingredience:
- 180 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě nebo minerální vodě
- 120 g krémového sýra
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 4–5 nakládaných okurek
- 1 malá červená cibule
- Lžíce dijonské hořčice
- Sůl, pepř
Postup:
Cibuli na krájejte na co nejjemnější kostičky, kyselé okurky a vařené bílky na o něco větší kousky. Žloutky pořádně promíchejte s hořčicí a krémovým sýrem, poté přidejte tuňáka a vše promíchejte s kousky bílků, cibulí a kyselými okurkami. Dle chuti osolte a opepřete, pro šťavnatější chuť můžete přidat nálev z okurek.
Avokádová pomazánka – plná zdravých tuků
Tuhle laskominu můžete směle servírovat i dětem. Typickou chuť avokáda zde zjemní žervé, lehkost chuti dodá citronová šťáva. Avokádová pomazánka je skvělá jak do sendvičů, tak na obložené chleby.
Ingredience:
- 1 zralé avokádo
- 120 g sýra typu žervé
- 1 stroužek česneku
- Čerstvě mletá sůl, pepř
- Pár kapek citronové šťávy
- Na ozdobení: vařená vejce, sušená rajčata, sezamová semínka
Postup:
Avokádo podélně rozkrojte, vyloupněte pecku a lžící vysvoboďte celé avokádo do nějaké misky. Avokádo rozmačkejte vidličkou, k ní přidejte lučinu, prolisovaný česnek, sůl důkladně promíchejte, ať se chutě propojí. Pomazánku bohatě natřete na oblíbené pečivo, ozdobte nakrájeným vejcem a sušenými rajčaty. Na závěr opepřete a posypte sezamovými semínky.
Celerová pomazánka s mrkví a jablkem od Jíme zdravě
Tato pomazánka vám zachutná nejlépe na celozrnné bagetě. Recept najdete spolu s dalšími lahůdkami v kuchařce Jíme zdravě – Velikonoční speciál.
Ingredience:
- 1 střední jablko (Granny Smith)
- 200 g mrkve
- 150 g sterilovaného celeru
- 200 g odtučněného tvarohu
- 2 lžíce zakysané smetany (12 % tuku)
- Sůl, pepř
Postup:
Jablko s mrkví oloupejte a nahrubo nastrouhejte do větší misky. Následně sceďte sterilovaný celer, nakrájejte jej na menší kousky a vložte také do mísy. Poté přidejte tvaroh a zakysanou smetanu, osolte, opepřete a vše důkladně promíchejte. Vzniklou pomazánku přemístěte do uzavíratelné nádoby, nechte ji alespoň 20 minut odležet v chladu a podávejte. Pomazánku skladujte v lednici, kde vám vydrží 2–3 dny.
Drožďová pomazánka – lahodný zdroj vitamínu B
Béčko je perfektní nejen na pleť, ale i jako antistresový vitamín. Takže kdykoli můžete, namažte si ho třeba i na chleba. V podobě jednoduché drožďové pomazánky vám určitě zachutná.
Ingredience:
- 2 kostky čerstvého droždí
- 3 vejce
- 1 menší cibule nebo 2 šalotky
- Kvalitní rostlinný olej či sádlo
- Pepř, sůl
- Jarní cibulka, pažitka či libovolné pikantní výhonky na ozdobu
Postup:
Cibuli či šalotku nasekejte na co nejdrobnější kostičky a na rozpáleném tuku nechte zesklovatět. Stáhněte ohřev na střední stupeň a poté do pánve rozklepněte vejce, které rychle rozmíchejte. Přidejte obě kostky droždí a směs rozmíchejte co nejvíce dohladka. Odstavte z plotny, dosolte a opepřete. Při podávání zasypte pažitkou nebo libovolnými microgreens.
Tvarohová pomazánka s pažitkou od Jíme zdravě
Je svěží, plná bílkovin a také zasytí. Tvarohovou pomazánku najdete spolu s dalšími skvělými recepty v kuchařce Jíme zdravě s Fitrecepty I.
Ingredience:
- 200 g polotučného tvarohu
- 60 g slunečnicových semínek
- 60 ml rýžové smetany
- 2 stroužky česneku
- 1 menší šalotka
- Hrst čerstvé pažitky
- Sůl, pepř
Postup:
Oba stroužky česneku prolisujte do misky a smíchejte s tvarohem, semínky, smetanou, šalotkou nasekanou najemno a pažitkou. Pomazánku dochuťte solí a pepřem.
Hrášková pomazánka – s mátou je nepřekonatelná
Lehká, zdravá a má optimistickou jarní barvu. Tedy všechno, co právě potřebujete, když vás popadnou myšlenky na jarní detox a současně chuť na něco strašně moc dobrého.
Ingredience:
- 1 cibule
- 300 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička citronové šťávy
- Hrst čerstvé máty
- Olivový olej
- Volitelně: balkánský sýr nebo feta
Postup:
Na oleji si nechte zesklovatět cibulku, hrášek spařte vroucí vodou a nechte chvilku stát (stačí 5 minut). Obojí poté rozmixujte s hrstí máty a troškou olivového oleje. Stačí obyčejný tyčák, jemnost zvolte podle své chuti. Na závěr dochuťte solí a pepřem a pár kapkami citronové šťávy. Aby svačinka lépe zasytila, posypte pečivo s pomazánkou fetou nebo balkánským sýrem.
Hummus – veganská lahůdka, která chutná všem
Klasický hummus funguje nejen v sendvičích a na pečivu všeho druhu, ale i jako univerzální dip k zelenině nebo třeba slaným tyčinkám. Pro pikantnější verzi přidejte trochu chilli, servirujte posypané bylinkami a černým sezamem či s jarní cibulkou.
Ingredience:
- 400 g vařené nebo konzervované cizrny
- 2–3 lžíce pasty tahini
- Nálev z konzervy či voda na zředění
- Olivový olej
- Mletý římský kmín, sůl, pepř
- 1–2 stroužky česneku
- Šťáva z půlky citronu
Postup:
Do nádoby tyčového mixéru dejte cizrnu lehce přelitou olivovým olejem a se dvěma lžícemi tahini pasty. Vše dohladka rozmixujte a poté přidávejte další ingredience, které vždy důkladně promixujte dohromady. Vodu či nálev přilévejte až na závěr podle toho, jak je směs hustá.
Jak se vám článek líbil?