Boží vaječná omeleta a další rychlé snídaně z vajíček. Klíčový je čas přípravy
Otázka, zda bylo dřív vejce, nebo slepice, je už dnes zcela zbytečná. Ze slepice nadýchaná omeleta nikdy nebude. Správně se tedy ptejte: Co si z vajec připravíte nejdříve? Budou to vajíčka naměkko nebo míchaná? Nebo právě dokonalá omeleta? Kromě základních receptů pro vás máme i tipy, jak si je vylepšit a jak si k nim upéct domácí chleba.
Vláčná a nadýchaná vaječná omeleta
Aby se vám vaječná omeleta při pečení nevysušila, je základ dát do ní trochu mléka nebo studené vody. Na každé 2–3 vejce použijte 1 lžíci tekutiny. Aby byla omeleta dokonale voňavá, využijte na smažení ghí – neboli přepuštěné máslo, které se nepřepaluje a přitom má božské máslovo-oříškové aroma.
Hotová omeleta má být po celém povrchu hezky žlutá a uvnitř vláčná.
Jak na to, aby se omeleta povedla hezky srolovat?
- Vejce i s mlékem dokonale promíchejte v jednolitou žlutou hmotu, jemně osolte.
- Pánev (pokud možno nepřilnavou) si i s přepuštěným máslem rozehřejte na střední stupeň, při prudkém osmažení by vám vejce zhnědla a rychle se vysušila.
- Vlijete vaječnou směs na pánev a zlehka a pomalu ji promíchávejte, dokud budou v pánvi stále nějaké tekuté části hmoty. Jakmile už bude na pánvi jen pár neupečených míst, ztlumte ohřev na minimum.
- Nyní můžete přidat například trochu nastrouhaného sýra nebo pár lístků špenátu a pomalu obracečkou rolovat omeletu od jednoho kraje ke druhému.
- Dokonalá omeleta je celá žlutá, nesplácne se a drží pěkně nadýchaná. Aby se nepotrhala při servírování, z pánvičky ji na talíř raději vyklopte, než abyste používali obracečku.
Na 1 omeletu potřebujete 2 vejce a malou lžičku mléka.
Máte radši vejce Benedikt? Koukněte na recept
Tak-akorát-udělaná míchaná vajíčka alias vaječina*
Pokud trváte na tom, aby opravdu všechen žloutek byl správně mazlavý, pak si je jednoduše všechny oddělte od bílků. Pokud ne, můžete žloutky zkusit nahánět vařečkou tak, aby se neroztekly hned a pekl se jen bílek.
Jak „míchačky“ správně opéct?
- Pánev rozpalte, omastěte kvalitním olejem, přepuštěným máslem nebo sádlem.
- Poté, co na pánev vlijete bílky, ohřev stáhněte na střední stupeň. Takhle se vám povede nevysušit ani bílky.
- Během opékání samozřejmě bílky míchejte (možná se zde pozastavíte, že právě od tohoto úkonu se odvodil tajemný název receptu). Až budou kousky dostatečně bílé a přibývat na pevnosti, vlijte žloutky a vypněte ohřev úplně. Poté už jen domíchávejte a nechte vejce dojít do požadované konzistence.
- Osolte a opepřete dle chuti, případně posypte bylinkami.
S našimi tipy míchaná vajíčka nevysušíte.
*Vaječina = slezské označení pro míchaná vejce. Kraj známý jazykovou úsporností pro tuto lahůdku dvě slova zkrátka nepotřebuje.
Podávejte je samostatně nebo na opečeném plátku chleba.
Jak správně uvařit vajíčka naměkko, nahniličku a natvrdo
Ve vodě a v hrnci, bez toho to nepůjde (pokud nejste fandové experimentů s mikrovlnkou nebo rychlovarnou konvicí). Ale znáte přesné časy a postupy, abyste si pak rozloupli vajíčko uvařené právě tak, jak jste si to představovali?
Připravte si vejce ideálně pokojové teploty a vložte až do vroucí vody, abyste měli přehled o tom, jak dlouho se vajíčka skutečně vaří. Pokud vezmete vejce chlazená, počkejte vždy o minutku déle, to pak i v případě, že máte vejce extra velká.
Ideální doba vaření vajec:
- Naměkko (tuhý bílek, tekutý žloutek): 5 minut
- Nahniličku (tuhý bílek, polotekutý žloutek): 7 minut
- Natvrdo (tuhý bílek i žloutek, žloutek se nedrolí a není zašedlý): 9 minut
Vaření vajec někdy vypadá jako alchymie, ale stačí znát jen ty správné časy.
Snadné loupání vajecUvařená vajíčka vždy okamžitě slijte a zchlaďte ve studené, nejlépe ledové vodě. Teplotní šok ukončí proces vaření, takže se nestane, že byste vejce převařili, vysušili apod. To ale samozřejmě neznamená, že byste vajíčka měli jíst studená. Bohatě stačí dvě minuty chlazení. |
Máte chuť na vejce do skla? Tak do vody před vařením přilijte trochu octa. Po uvaření naměkko vejce prudce zchlaďte, ať je při loupání udržíte v ruce. Vajíčka budou poměrně měkká, proto nejprve odloupejte špičku skořápky a se zbytkem vejce si pomozte lžící. Podávejte zasypané pažitkou, s plátkem másla a hrubě namletou solí.
Náš tip: Vyzkoušejte také delikátní ochucené soli třeba s chilli nebo lanýžem.
Nejezte to bez chleba!
Vejce na všechny způsoby a čerstvý chléb, to je dvojka, kterou prostě nemůžete rozdělovat. A to ani v případě, že vás trápí nesnášenlivost lepku. Upečte si vlastní voňavý pecen z připravených směsí nebo podle osvědčených receptů od známých foodblogerek. Bát se nemusíte ani pohankové nebo celozrnné mouky a dopřát si tak skutečně zdravé hodování.
Mezi našimi recepty najdete jak kváskovou klasiku, tak třeba postup pro pečení chleba z bezlepkové oříškové mouky. Chutnat vám bude i extra jednoduchá italská focaccia. Nejste si jistí, zda máte pekařské umění v krvi? Pak zkuste říct o radu zkušeným pekařům, kteří pro vás připravili užitečné online kurzy právě na téma chleba!
Aby vám po vaječné snídani bylo dobře po všech stránkách, doporučujeme pro její přípravu pořídit vejce z volného chovu nebo alespoň z chovu na podestýlce. Klecáky neudělají radost ani vám, ani slepicím, které je snesly. Tak přejeme šťastnou ruku při výběru i při obracení omelet!
Vejce z volného chovu si lépe vychutnáte i díky dobrému pocitu, že jste nepodpořili klecové chovy.
Jak se vám článek líbil?