
Božský mrkvový dort: Osvědčený recept, podle kterého se vám zaručeně povede
Víte, jaká je nejchutnější forma mrkve? Na úplně prvním místě se před mrkvičkovým salátem ze školky s přehledem umístil mrkvový dort. Ten, který peče food blogerka Gábi z blogu Recepty dětem, oslní vás i vaše hosty (pokud jim budete ochotni nabídnout). Zakousněte se do vláčného těsta se strouhanou mrkví a vlašskými oříšky, jehož kombinace se svěžím krémem je prostě a jednoduše božská.
S mrkvovým dortem se stanete hvězdou každé oslavy.
Recept na mrkvový dort
Sama Gábi přiznává: „Doma měl úspěch. Poměry jsem vyladila tak, že chutnal i návštěvě, která je vyloženě masožravá.“ Tak se pusťte do díla, určitě se vám povede.
Ingredience na těsto:
- 500 g mrkve
- 160 g vlašských ořechů (mleté nadrobno)
- 150 g špaldové mouky (celozrnné)
- 150 g polohrubé mouky
- 1,5 kávové lžičky sody
- 1,5 kávové lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- 1 kávová lžička mleté skořice
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 4 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 200 ml slunečnicového oleje + pár kapek na vytření a trochu hrubé mouky na vysypání
- Na krém: 250 g mascarpone, 250 g měkkého tučného tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru, pár kapek citronu
- Na ozdobu: 10 g lyofilizované mrkve (půlka namletá nadrobno), 5 g vlašských ořechů, lístky meduňky
TIP: Ozdobte dort lyofilizovanou mrkví.
Postup:
- Připravte si dortovou formu o průměru 24–26 cm, na dno dejte pečicí papír, okraje vytřete slunečnicovým olejem a lehce vysypte hrubou moukou.
- Mrkev důkladně očistěte, umyjte, oškrábejte a strouhejte najemno v robotu nebo na struhadle.
- V jedné míse vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem do světlé pěny a postupně zašlehávejte slunečnicový olej.
- V druhé míse smíchejte obě mouky, sodu, kypřicí prášek a sůl. Sypkou směs postupně zašlehávejte do tekuté směsi.
- Na závěr zapracujte vařečkou mrkev a ořechy. Těsto přelijte do formy, uhlaďte a dejte péct na 60 minut do trouby vyhřáté na 180 °C (ideálně s funkcí páry). Po upečení vyndejte korpus na mřížku a nechte vychladnout.
- Jakmile dort vychládne, rozkrojte ho na dvě části. I v případě, že se vyfoukne, zbytečně ho neseřezávejte a nechte tak, jak je.
- Krém si připravte smícháním všech zmíněných ingrediencí. Půlkou krému potřete spodní, ten přiklopte druhou půlkou dortu a celý dort potřete zbylým krémem.
- Vrch dortu zdobte tahy vidličkou a dál ořechy a mrkví. Nejdříve posypejte okraje namletou lyofilizovanou mrkví, pak ořechy a vše dozdobte kolečky mrkve a lístky meduňky.
Nezapomeňte dostatečně vymazat formu.
Jak se vám článek líbil?