
Domácí máslové sušenky: Recept, který vás nezklame
Mít stále po ruce domácí pohoštění pro návštěvy nebo dobré mlsání pro děti, to je k nezaplacení. Ale kdo by se každý druhý den pekl s bábovkou? Napečte si do zásoby voňavé domácí máslové sušenky podle blogerky reBarbora's kitchen. Kdykoli je vytáhnete, sklidíte úspěch u každého, kdo je ochutná. Ale pozor – pokud chcete, aby sušenky vydržely déle než pár hodin, dobře je uschovejte.
Domácí máslové sušenky
Dokonale křehké těsto vděčí za svou texturu hromadě másla a také řádnému odležení. Tvary můžete dělat rustikální jako na obrázku, nebo použijte svá oblíbená vykrajovátka na linecké těsto.
Ingredience:
- 175 g studeného másla
- 250 g hladké mouky (může být pšeničná i špaldová)
- 90 g cukru krupice (nebo třtinový)
- 1 žloutek
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- špetka soli
Máslové sušenky při pečení úžasně provoní váš domov.
Postup:
- Mouku prosejte do mísy a zapracujte do ní studené máslo, žloutek, cukr, mléko, extrakt i sůl a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Až budete mít těsto důkladně propracované, uložte jej na půl hodinky do lednice.
- Až si těsto v lednici odpočine, můžete ho začít vyvalovat. Vyválejte placku cca 3 mm vysokou a vykrajujte tvary jakýmkoliv vykrajovátkem. Pokud nemáte razítko na sušenky, poslouží vám vidlička nebo palička na maso.
- Pokud si chcete více ulehčit práci, než dáte těsto do lednice, udělejte z něj váleček, ten po vytažení z lednice jen nakrájíte na plátky a nemusíte vyvalovat těsto.
- Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud sušenky nezačnou zlátnout, což je cca 10–15 minut. Klidně je z trouby vyndejte dříve, čím světlejší je vyndáte, tím budou měkčí.
TIP: Buďte k nakousnutí stejně jako sušenky a oblékněte stylové chňapky.
Zdobení bude domácím sušenkám slušet.
Jak si pečení zjednodušit? Použijte předpřipravenou směs, nebo se naopak vrhněte do studia s profíky na cukrařinu a osvojte si jejich nejvypečenější triky.
Jak se vám článek líbil?