
Špagety carbonara: Recept z Říma, který potěší jednoduchostí i skvělou chutí
Oblíbený recept na těstoviny carbonara pochází z Říma. Omáčka má být krémová, čehož se mnozí kuchaři snaží docílit přidáním smetany. Ta tam ale nemá co dělat. Možná vás překvapí i to, že udáváme v receptu celá vejce, nikoli jen žloutky. Našli jsme totiž recept z dob, kdy se prostě neplýtvalo a suroviny se spotřebovávaly všechny. Navíc bílky dodávají těstovinám trochu lepší výživovou hodnotu.
Do špaget carbonara klidně dejte celá vejce.
Recept na špagety carbonara
Ingredience:
- ŽADNÁ smetana
- 400 g špaget (zásadní jsou bezvaječné těstoviny, lze použít i rigatoni)
- 200 g guanciale – nasolené a sušené vepřové líčko, ideálně s rozmarýnem (pokud neseženete, tak použijte pancettu)
- 5 vajec
- 200 g sýra pecorino romano (strouhaný najemno, spíše drcený)
- Černý pepř
- Hrst soli na vaření těstovin
Postup:
- Dejte vařit těstoviny dle instrukcí na sáčku. Pokud je stihnete uvařit dřív než připravíte zbytek, nechte si stranou zhruba šálek vody, v níž jste těstoviny vařili.
- Mezitím nakrájejte guanciale či pancettu na tenké proužky, na kterých bude vždy maso i špek současně. Vsypte guanciale na ještě nerozpálenou pánev a dejte ji zahřívat na střední stupeň. Pomalu opékejte. Kousíčky mají být křupavé, ovšem nesmí se připálit, musí zůstat jemné uprostřed.
- Tuk, který se pomalu vypéká z masa, je základem chuti pravých carbonara. Pokud byste získali tuku jen velmi málo, klidně přidejte trochu olivového oleje.
- Mezitím si rozklepněte všechna vejce do mísy a promíchejte je vidličkou. Přidejte pecorino a smíchejte vše do hustého krému.
- Vypněte pánev s guanciale a do ještě teplé pánve přesuňte uvařené těstoviny i s trochou vody, která vám pomůže docílit správné konzistence omáčky. Nechte chviličku odstát.
- Naběračku vody z těstovin dejte také do krému z pecorina a vajec a pořádně promíchejte. Vznikne vám dokonale hladká omáčka, v níž se propojí sýr s vejci.
- Zapněte znova pánev na nejnižší stupeň, podlijte těstoviny menší naběračkou uvařené vody a řádně opepřete.
- Přidejte krém a míchejte při zahřívání na nejnižší stupeň, dokud nebude omáčka tak akorát krémová. Nesmí vám vzniknout míchaná vajíčka. Proto vaříte jen na ten nejnižší stupeň.
- Podávejte ihned po uvaření a ozdobte čerstvě mletým pepřem.
TIP: Pokud si nevěříte na omáčku z celých vajec, použijte jen žloutky. Úměrně tomu ale zvyšte jejich množství a uberte vodu.
Jak se vám článek líbil?