
Nejlepší vánoční cukroví? Ořechové, linecké i perníčky, na které nemusíte čekat!
Kolik druhů cukroví, tolikrát jsou Vánoce! Dobrá, tahle úměra tak docela neplatí, ale pojďme se podívat, co všechno si letos můžete upéct. Vyberte si z našich osvědčených receptů na tradiční i netradiční cukroví, na zdravější nebo nepečené lahůdky. Na co se chystáte právě vy?
Linecké cukroví
Nesmí chybět na žádném tácku s vánočními sladkostmi. Teda aspoň u mě doma, protože linecké cukroví je moje jednoznačně nejoblíbenější a jím ho i v průběhu roku. Jen mimo Vánoce jsem byla ochotná uznat, že ho někdo upeče zhruba stejně dobře jako já. Dokud mi svoje linecké nepředložila kolegyně Jana, která do něj přidává mandlovou mouku. Tak vám pro jistotu dáme recepty oba.
Kromě klasických marmeládových variací můžete vyzkoušet i cukroví slepované oříškovým krémem.
Tip: Cukroví které se peče samo
Měkké perníčky z těsta, které se nemusí odležet
Každý rok jsem se plácala s receptem, který neměl jistý úspěch a hlavně rozčiloval moje děti, které byly naštvané, že musí čekat, než se těsto odleží. Osud tomu ale chtěl, že se mi do rukou dostal recept na perníčkové těsto, které se nemusí nechat odležet. Naopak se zpracovává pěkně zatepla. Pokud ale potřebujete Vánoce trochu odlehčit, najdete u receptu na snadné perníčky také zdravější žitnou variantu s oříškovou moukou.
Zdravé cukroví
Ani během svátečního mlsání nemusíte mít výčitky z každého sousta. Zkuste letos mezi své stálice zařadit i pár zdravých kousků. Lepší výživovou hodnotu dodají každému receptu oříškové mouky, díky kterým navíc často můžete vytvořit cukroví zcela bezlepkové.
Vedle ořechového cukroví pak bude slavit úspěch také ovoce máčené v čokoládě. Zvládnou ho navíc připravit i děti.
Nepečené cukroví
Chcete nechat troubu odpočinout? Povolejte do služby jen sporák a vyrobte si poctivý domácí nugát s voňavými oříškovými krémy a čokoládou. Použijte nejlépe lískooříškový, arašídový nebo pistáciový krém, které mají výraznou chuť a s čokoládou jim to jde výborně dohromady. Recept najdete spolu s návodem na božské kokosové tyčinky v čokoládě v článku zaměřeném na nepečené cukroví. Obojí je zároveň bez lepku a laktózy.
Dalším nepečeným cukrovím, při kterém hojně využijete oříškové krémy a čokoládu, jsou veganské arašídové košíčky, které budou sklízet úspěch i mimo vánoční sezónu.
Pralinky a sušenky, které využijete i jako jedlé dárky
Pak jsou tady lahůdky, které můžete servírovat celoročně, ale se správnými formičkami se z nich stanou oblíbené vánoční kousky. Mluvím hlavně o sušenkách, do kterých stačí přidat špetka skořice a hned taky vánočně voní. Zalovte recepty mezi oblíbenými jedlými dárky, zkuste svou kuchyň provonět oříškovým aroma přepuštěného másla ghí, z něhož se dají péct výborné máslové sušenky nebo vykouzlete božské sušenky z pistáciové mouky.
Jak se vám článek líbil?