
Vyladěné letní saláty v roli hlavního chodu i jako skvělé přílohy na grilovačku
Opakujete celé léto koloběh gurmánských grilovaček a následného hubnutí do plavek? Pak jsou tyhle recepty přímo pro vás! A taky pro všechny, co si rádi pochutnávají na čerstvé sezónní zelenině a milují pestré saláty, které lahodí oku i rozmazleným chuťovým pohárkům. Recepty pochází z našich kuchyní a jeden také z nové kuchařky Jíme zdravě.
Za projektem Jíme zdravě (dříve Fitrecepty) stojí čtveřice nadšenců, které baví vymýšlet zdravá, chutná a jednoduchá jídla. Kromě webových stránek mají i šikovnou mobilní aplikaci a prodali již přes 250 000 kuchařek. S námi se podělili o recept na zauzeného lososa, se kterým zazáříte i před těmi nejrozmazlenějšími hosty. |
Zauzený losos s listovým salátem podle Jíme zdravě
I když celá příprava vyjde na delší dobu, nakonec zjistíte, že je recept opravdu velmi snadný. Jen počítejte, že budete potřebovat lososa předem naložit (4 h předem) a taky připravit štěpky na uzení (1 h předem). Recept najdete v novém letním speciálu Jíme zdravě zaměřeném na grilování.
Zauzený losos v receptu od Jíme zdravě.
Suroviny na 4 porce:
- 25 g třtinového cukru
- Kůra z 1 středního pomeranče a 1 menšího citronu
- 4 filety z lososa (4× 200 g)
- 100 g dřevěných štěpek (nejlépe z ovocného stromu, například z třešně)
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce olivového oleje
- 300 g mixu čerstvých listových salátů (rukola, polníček, ledový salát…)
- 100 g cherry rajčátek (rozkrojených napůl)
- 25 g hrubé mořské soli
Postup:
- Nejprve v misce smíchejte cukr, sůl a kůru z pomeranče a citronu. Poté si připravte větší uzavíratelnou nádobu, položte do ní lososa kůží dolů a zasypte jej připravenou směsí. Nádobu uzavřete a dejte na 4 hodiny do lednice.
- Mezitím si dřevěné štěpky namočte do studené vody (alespoň 30–60 minut před uzením).
- Po uplynutí uvedeného času rozpalte gril na 80–90 °C, lososa vyjměte z nádoby a osušte papírovou utěrkou.
- Jakmile bude gril rozpálený na požadovanou teplotu, vhoďte na uhlíky namočené štěpky, lososa položte na grilovací mřížku, gril uzavřete a uďte cca 20 minut.
- Mezitím si připravte větší mísu, dejte do ní med, jablečný ocet a olivový olej a vše důkladně promíchejte metličkou. K připravenému dresinku následně přidejte mix listových salátů a cherry rajčátka a promíchejte.
- Jakmile bude losos hotový, vyjměte ho z grilu a podávejte společně se salátem.
- Lososa můžete skladovat v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží 3–4 dny.
Tip na servírování: Lososa můžete servírovat také s kvalitním kváskovým pečivem. Pokud se náhodou stane, že vám losos zbyde, využijte ho do pomazánky nebo s ním udělejte těstovinový salát.
Lahodná ryba vám zachutná v kombinaci s lehkým salátem.
Medová zálivka
Suroviny na 8 porcí:
- 1 lžíce hrubozrnné a 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce medu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 120 ml vody
- Šťáva z 1 středního pomeranče
- 1 lžíce čerstvé hladkolisté petrželové natě (nasekané najemno)
- Sůl
Postup:
- Připravte si vyšší nádobu a tyčový mixér. Do mixovací nádoby vložte hrubozrnnou hořčici, dijonskou hořčici, med, stroužek česneku a rozmarýn.
- Přilijte vodu a šťávu z pomeranče, osolte a pomocí mixéru důkladně rozmixujte. Nakonec do dresinku vmíchejte petrželovou nať a podávejte. Hotový dresink vydrží v uzavřené nádobě v lednici 6–7 dní.
Tipy na servírování: Tento dresink se hodí jako zálivka na saláty s luštěninou nebo ke grilované či pečené zelenině.
Aby vás saláty nepřestaly bavit, vyhrajte si se zálivkami.
Jednoduchý salát s grilovaným sýrem halloumi
Ingredience:
- 2 velké hrsti polníčku
- 1 avokádo
- 2 velká rajčata
- Sůl a pepř
- Olivový olej
- Šťáva z 1 citronu
- Opečený sýr halloumi
Postup:
- Zprudka ogrilujte nebo na pánvi opečte sýr halloumi.
- Do misek rozdělte polníček, který promíchejte s nakrájenými rajčaty a plátky avokáda. Z olivového oleje, soli, pepře a citronové šťávy udělejte zálivku a salát jí dochuťte.
- Poklaďte opečeným sýrem a pusťte se do jídla.
Grilovaný sýr halloumi je hitem léta a hodí se nejen k salátům.
K salátům se skvěle hodí domácí focaccia!
Melounový salát s bylinkovým pestem a sýrem
Sladký meloun do salátu? A k cizrně? Ano, tohle jednoznačně musíte ochutnat, protože je to boží. Sladký meloun v kombinaci s bylinkovým pestem, v němž je příjemně cítit máta, je velice osvěžující a s kořeněnou cizrnou se parádně doplňuje.
Díky cizrně a sýru feta vás tento salát dokonale zasytí.
Ingredience na 2 porce:
- 500 g červeného vodního melounu
- 100 g cherry rajčátek
- 100 g cizrny (již uvařené, nebo z plechovky)
- 30 g opražených dýňových a slunečnicových semínek
- 1 velká hrst polníčku
- 1 velká hrst dalšího salátu – dubáček, pokrájený ledový salát
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl
- 100 g fety nebo sýra halloumi na posypání (lze vynechat)
- Lístečky máty na ozdobu
- Domácí bylinkové pesto z petržele, máty a bazalky
Vyrazte na trh a nechte se inspirovat nabídkou sezónní zeleniny.
Postup:
- Na pánvi opečte cizrnu s trochou soli, olivového oleje a sladké papriky. Pokud nemáte opražená semínka, tak je na pánev hoďte hned vzápětí a počkejte, než začnou vlivem opečení jemně praskat.
- Salátové listy opláchněte a nechte okapat, mezitím si nakrájejte meloun na kostičky a cherry rajčátka na poloviny nebo čtvrtky.
- Aby salát vypadal hezky, spíše jednotlivé porce vrstvěte, než abyste míchali vše dohromady. Nejdřív listy, pak meloun a rajčátka, na to nakapejte bylinkové pesto. Na závěr posypejte cizrnou, rozdrobte na salát fetu, ozdobte semínky a lístky máty a zakápněte olivovým olejem.
Salát podávejte s čerstvou bagetou.
Jak na bylinkové pesto?Do nádoby tyčového mixéru vložte velkou hrst (asi 30 g) čerstvých bylinek (my jsme použili petržel, bazalku a mátu), 120 ml olivového oleje, šťáva z jedné limety, půl lžičky kvalitní mořské soli a trocha čerstvě mletého pepře. Vše rozmixujte do hladka. |
Rajčatový salát s fetou nebo kozím sýrem
Tento jednoduchý a přitom velmi efektní salát se hodí jako předkrm, případně jako příloha ke grilovanému masu, stačí jen vynechat sýr.
Microgreens + rajčátka + opražená semínka = dokonalost!
Ingredience na 2 porce:
- 2 hrsti drobnějších rajčátek (použijte více druhů/barev)
- 1 velká jarní cibulka (bílá část) nebo větší šalotka
- 3–4 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžíce balsamica
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2–3 ředkvičky
- 100 g fety nebo čerstvého kozího sýra
- Hrstka čerstvých klíčků (microgreens) – ředkvička, červené zelí
- Chléb, který jste nestihli včera sníst
Postup:
- Nakrájejte chléb na kostičky a připravte z něj krutony (prostě ho opečte na pánvi s olejem do křupava).
- Velkou jarní cibulku nebo šalotku nakrájejte na kolečka a orestujte na troše olivového oleje.
- Mezitím si nakrájejte rajčata na kostičky nebo čtvrtinky a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Čerstvou zeleninu promíchejte s opečenou cibulkou a s výhonky microgreens, které jsou trochu ostřejší a vytvoří skvělý chuťový kontrast.
- Salát zalijte balsamicem a olivovým olejem, osolte a opepřete. Navrch nadrobte fetu nebo kozí sýr.
- Voilá, máte hotovo. Můžete přikusovat čerstvou bagetu nebo foccaciu.
Jak se vám článek líbil?