
Co s jahodami? Recepty na jahodové koláče, nepečený dort, salát i veganský dezert
Jakmile léto odstartuje, začnou na vás jahody „skákat“ skoro odevšad. Trhy, samosběry, stánky, obchody a o červenající se zahrádce ani nemluvím. Vraťte jim úder a zpracujte je do božského koláče nebo dortu. Že si hlídáte linii? Tak jahody šoupněte do salátu nebo jimi dochuťte cukrfree veganský pohár.
Křehké jahodové koláčky s mátou nebo mandlemi
Ingredience:
- 300 g hladké špaldové mouky
- 40 g mandlové mouky
- 80 g moučkového cukru
- Zrníčka vanilky z 1 lusku
- 1 vejce a 2 žloutky
- 125 g vychlazeného másla
- 500 g jahod
- Kůra z 1 bio citrónu
- 3 lžíce vody
- Na ozdobu: plátky mandlí nebo 1 hrst bazalkových nebo mátových lístků + třtinový nebo kokosový cukr
Postup:
- Z mouky, cukru a studeného másla vypracujte nejprve drobenku, poté postupně zapracujte citronovou kúru, žloutky a 3 lžíce vody. Vzniklé těsto neuplácejte příliš, aby neztratilo křehkost. Hmotu nechte v lednici odležet alespoň pár hodin, ideálně přes noc.
- Jahody si nakrájejte na plátky a promíchejte s vanilkou, pokud jsou jahody kyselejší, přidejte i trochu cukru.
- Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na 4 až 8 dílů dle toho, jak chcete mít koláče velké. Samozřejmě můžete upéct i jeden nebo dva velké kusy. Rozválejte do kulatých placek o tloušťce zhruba 5 mm.
- Na těsto naskládejte plátky jahod, nechte si od okraje cca 3–5 cm místo, abyste kraje mohli přehnout dovnitř. Přehnuté kraje potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.
- Pečte na 180 °C zhruba 30 minut, dokud nezezlátnou okraje.
- Máte-li chuť na zajímavější zdobení, utřete pár lístků máty či bazalky s trochou cukru do pasty a tou následně posypte hotové koláčky.
Jahody jako lékKromě toho, že jsou přímo nadupané vitaminem C, B a provitaminem A, obsahují také velké množství prospěšných minerálů, jako je draslík, vápník, fosfor a železo. Zároveň neobsahují moc cukru, a to i když mají božsky sladkou chuť. Trpíte-li anémií, cukrovkou, žlučovými či ledvinovými kameny nebo chcete jen prospět svému nervovému systému, jahody určitě pravidelně zařazujte do jídelníčku. Jako bonus mají jahody také afrodiziakální účinky. |
Nepečený jahodový dort pro děti
Ingredience:
- 500 g jahod
- 1 balení mascarpone
- 2 balení tučného tvarohu
- 3 lžíce mléka
- Balíček plátkové želatiny
- 1 vanilkový cukr
- Kúra z půlky bio citrónu
- Cukrářské piškoty (1–2 balení)
- Dětské nebo máslové sušenky
- 2 lžíce jahodové marmelády
- Cukr moučka na posypání
- Hrst pistácií na ozdobu
Postup:
- Dle návodu na balíčku dejte nabobtnat 3–4 plátky želatiny do studené vody. Vodu slijte a přidejte do mističky mléko a dejte na 20 vteřin do mikrovlnky prohřát, aby se želatina rozpustila.
- Do mísy vyklopte mascarpone, dva tvarohy a vsypte vanilkový cukr. Prošlehejte robotem s metličkovým nástavcem, aby byla směs krásně vzdušná. Následně přilijte mléko s želatinou a dál šlehejte, ať se želatina perfektně promíchá.
- Dno dortové formy o průměru 20 cm vyskládejte cukrářskými piškoty, nebojte se je sem tam nalámat, když budete potřebovat utěsnit nějakou mezírku.
- Navrstvěte polovinu krému do formy, vyskládejte jednu vrstvu sušenek a tu potřete marmeládou. Marmeládu poklaďte polovinou jahod nakrájenou na plátky.
- Dejte do formy druhou část krému a vršek ledabyle uhlaďte a nazdobte zbylými jahodami. Aby se jahody hezky leskly, jemně je poprašte moučkovým cukrem.
- Na závěr ozdobte hrstí nasekaných pistácií.
Letní salát s jahodami
Ingredience:
- Směs salátových listů: ledový, lollo biondo, hlávkový, dubníček, polníček (dle zásob na trhu)
- Čerstvé jahody
- Avokádo
- Malinové balsamico (nebo klasické s trochou malinového sirupu)
- Jemný olivový olej
- Čerstvý kozí sýr
- Sekané vlašské ořechy nebo kešu
- Opečená bageta
Postup:
- Lístky salátů opláchněte, jemně osušte a natrhejte na kousky, které vyhovují vašim schopnostem napichování a rozsahu pantů vašich úst.
- Oříšky či semínka opražte na pánvičce a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte avokádo a jahody a zlehka je promíchejte se salátovými listy.
- Pokapejte olivovým olejem, poklaďte kousky kozího sýra a přelijte cca 1 lžící malinového balsamica.
- Podávejte s opečenou bagetkou nebo křupavými grissinami.
Vyzkoušejte i osvěžující jahodovou polévku!
Veganský jahodový dezert s minimem cukru
Ingredience:
- 3 velké hrsti jahod
- 400 ml tučnějšího kokosového mléka (je potřeba větší množství tuhé části)
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžíce javorového sirupu
- 3 lžíce kakaového másla
- 2 lžíce kokosového oleje
- 4 kostičky vysokoprocentní čokolády
- Kokosové plátky na ozdobu
Postup:
- Nalijte do rendlíku všechnu tekutinu z balení kokosového mléka a do té vyškrábejte vanilková semínka z části lusku. Krátce provařte a poté vypněte ohřev.
- V horké tekutině nechte rozpustit také kakaové máslo a 1 lžíci kokosového oleje. Poté přidejte zbytek tuhé části z kokosového mléka a vše dobře promíchejte dohladka.
- Nechte směs vychladnout, přidejte dvě hrsti očištěných jahod, vše dobře rozmixujte a doslaďte lžící javorového sirupu (pokud vám chuť vyhovuje i bez něj, tak ho klidně nepřidávejte).
- Zatímco směs chládne v rendlíku, připravte si čtyři mističky nebo pohárky na dezerty.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se zbylým kokosovým olejem. Bude krásně tekutá, abyste jí mohli ozdobit vnitřní stěny misek.
- Až čokoláda trochu zaschne, nalijte do misek připravený krém a nechte ho ztuhnout v lednici. Čím déle, tím lépe.
- Ozdobte zbylými jahodami, které buď nakrájejte nebo rozmixujte na omáčku s pár kapkami citronu, který zajistí, aby omáčka neztratila hezkou červenou barvu.
Jak se vám článek líbil?