
Jidáše: sladké sváteční pečivo, které nesmí na Velikonoce chybět
Připravte si na Zelený čtvrtek tradiční velikonoční jidáše – sladké pečivo z kynutého těsta. Tradice říká, že kdo sní jidáše za svítání, bude zdravý jako řípa. Zavinutý tvar jidášů navíc symbolizuje plodnost a hojnost.
Kdy budou Velikonoce 2024?Velký pátek letos vychází na 29. března, Velikonoční pondělí oslavíme 1. dubna. Dětem začínají velikonoční prázdniny o den dřív, tedy už ve čtvrtek 28. března. |
Recept na velikonoční jidáše
Příprava těsta vám zabere 30 minut. Pak potřebujete asi 2 hodiny na kynutí těsta a 20 minut na pečení. Jedno těsto vyjde na 20–40 jidášků, záleží, jak velké je budete dělat.
Tradice říká, že kdo sní jidáše za svítání, bude zdravý jako řípa.
Ingredience na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 200 ml vlažné smetany (nebo plnotučného mléka)
- 125 g změklého másla
- 3–4 žloutky pokojové teploty
- 75 g třtinového cukru
- kůru z bio citronu
- semínka z půlky vanilkového lusku nebo vanilkový cukr (cca 1–2 polévkové lžíce)
- 25 g droždí
- špetku soli (cca 1/2 kávové lžičky)
- Na dokončení: 2 lžíce másla, 2 lžíce medu, 1 lžíce rumu
Na pomazání se hodí máslo, marmeláda, med, čokoláda i lahodné oříškové krémy.
Příprava těsta
Droždí rozdrobte do misky, přidejte dvě lžíce vlažné smetany nebo mléka a lžíci cukru. Rozmíchejte, přikryjte a dejte na teplé místo vzejít kvásek. Žloutky s máslem (oboje stejné teploty) a cukrem vyšlehejte do pěny, poté zašlehejte i citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku.
Pamatujte, že kynuté těsto potřebuje na zpracování dostatek času.
Ke žloutkové pěně nasypte prosátou mouku, jednu i druhou, a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přilijte zbylou vlažnou smetanu a důkladně vypracujte hladké, vláčné těsto, které se nebude lepit. Pamatujte, že kynuté těsto potřebuje na zpracování dostatek času. Udělejte bochánek, který v míse poprašte moukou, přikryjte mísu utěrkou a dejte na teplé místo nakynout. Případně nechte kynout v lednici přes noc a druhý den mu dejte na kynutí více času.
Proč se jidášům říká jidáše?Název je odvozený od jména apoštola Jidáše. Tvar jidášků má připomínat svinutý provaz, na kterém se Jidáš oběsil, když zradil Ježíše a uvrhl ho do vězení. |
Pečení jidášů
Nakynuté těsto rozdělte na několik menších částí, cca 20–40 podle toho, jak velké jidášky budete chtít. Z každého kousku těsta vyválejte delší provázek (o průměru 0,7–1 cm), který stáčejte podle libosti.
Jidáše můžete zatočit do esíčka, udělat z nich vrut, tvarovat je do kulata nebo jako preclíčky.
Pokud chcete:
- Kulaté jidáše – stáčejte těsto od kraje k druhému konci a konec pak vložte pod stočené kolečko
- Vrut – postupujte, jako když pečete copánek nebo vánočku ze dvou pramínků
- Esko – stáčejte každý konec nudle ke středu, ale protilehle
- Preclíčkový tvar – stáčejte konce k sobě do středu
Tip: Potřebujete uplést nejen jidášky, ale i vrbové proutí? Podívejte se, jak uplést velikonoční pomlázku.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vytvarované jidášky nechte na plechu 1/2–1 hodinu kynout a poté je dejte do vyhřáté trouby. Pečte cca 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
Připravte si suroviny na dokončení. Změklé máslo smíchejte s medem a rumem a ještě horké jidáše tím potřete. Po zaschnutí můžete ještě pocukrovat mletým cukrem. Jidášky můžete jíst jen tak nebo namazat máslem, marmeládou, čokoládou či medem.
Velikonoční beránek a mazanec
Na Velikonoce nesmí chybět ani tradiční beránek nebo mazanec. Vyzkoušejte letos recept na lískooříškového beránka s ovocem, po kterém se zapráší. A mazanec s mandlemi? To je naprostá fantazie. Vydrží krásně nadýchaný a vláčný i několik dní. To ale nezjistíte, protože ho nejspíš hned sníte. A náš tajný tip – uděláte z něj úžasné francouzské toasty.
Domácí koblížky
Zkuste také recept na domácí koblihy. Nejsou sice velikonoční, ale k svátečnímu mlsání se náramně hodí. Pochvalu za tuhle dobrotu sklidíte nejen od dětí.
Koblihy můžete plnit marmeládou, čokoládovým, vanilkovým nebo oříškovým krémem.
Jak se vám článek líbil?