
Domácí koblížky s čokoládovým krémem a marmeládou

Překvapte rodinu domácími koblihami. Jsou krásně nadýchané a mnohem lepší než kupované. U nás doma frčí hlavně ty s marmeládou a čokoládovým krémem. O recept se s vámi ráda podělím, ať si také pochutnáte.
Domácí koblížky pro celou rodinu
Recept je středně náročný, ale není se čeho bát. Nejde o složité postupy. Počítejte jen s dostatečnou časovou rezervou na kynutí.
Na 20–25 koblih budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 15 g čerstvého droždí
- 50 g třtinového cukru nebo cukru krupice
- 4 žloutky
- 65 g změklého másla
- 250 ml mléka
- 3 lžíce rumu
- nastrouhanou kůru z 1/2 citronu
- špetku soli
- olej, ghí nebo sádlo na smažení (cca 0,5–1 l)
- marmeládu nebo čokoládový krém s oříšky na plnění
- cukr krupici nebo moučku na obalování
Na čokoládový krém budete potřebovat:
- 200 ml smetany (+30 %)
- 150 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 45 %)
- Dle chuti můžete přidat jemně mleté oříšky nebo 1–2 lžíce povidel s 1 lžící rumu
Takto připravený krém vyjde zhruba na 10–15 koblih, tj. přibližně na polovinu.
Překvapte rodinu domácími koblihami. Jsou vynikající.
Jak udělat kvásek
Droždí s cukrem utřete do kašičky, přidejte část mléka (cca 100 ml nebo půlku), které bude vlažné, a lžičku mouky. Promíchejte, přikryjete a dejte na teplé místo. Vzešlý kvásek nabude asi dvojnásobně. Trvá mu to přibližně deset minut.
Příprava těsta na koblihy
Máslo s cukrem utřete do pěny, poté zašlehejte žloutky, rum a citronovou kůru a promíchejte. Do máslové směsi přidejte prosátou mouku se špetkou soli a vzešlý kvásek. Prohněťte a postupně zapracovávejte zbylé mléko. Pokud chcete postup urychlit, dejte vše do mísy, nakonec přidejte kvásek a důkladně prohněťte, ideálně v robotu. Kynuté těsto potřebuje na zpracování více času, aby bylo nakonec hladké a pružné.
Těsto vyjde na 20–25 koblížků.
Zpracované těsto uložte přibližně po půl hodině do mísy přikryté potravinovou fólií a dejte do lednice. Druhý den z těsta vytvořte kuličky po 40–50 g. Přikryjte je a nechte kynout asi 2 hodiny, případně podle potřeby (a teploty v místnosti).
Smažení koblih
Na smažení vyberte hrnec, ve kterém budou koblihy v oleji plavat. Vrstva oleje by měla být alespoň tři centimetry a koblihy by se neměly dotýkat dna. Na smažení je ideální sádlo a ghí, ale i z oleje budou moc dobré. Použít můžete také část oleje a část sádla. Olej musí být dostatečně rozpálený, aby se koblihy nafoukly, ale ne moc. Zkuste nejdřív jen kousek těsta a podle toho případně teplotu upravte.
Koblihy do oleje vkládejte vrchní stranou, smažte 2–3 minuty a poté otočte. Usmažené koblihy dejte na papírové utěrky, ať se z nich trochu olej odsaje. Teplé koblihy obalujte v krupicovém cukru nebo je po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.
Teplé koblihy obalujte v krupicovém cukru nebo je po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.
Jak naplnit koblihy
Koblihy se plní tak, že do nich ostrým nožem utvoříte dírku, náplň dáte do zdobicího nebo jiného sáčku s malou špičkou a náplň vstříknete do koblihy. Skvělý je čokoládový krém nebo marmeláda. Pokud máte marmeládu s kousky ovoce, nejprve ji trochu rozmixujte tyčovým mixérem.
Tip: Na přípravu čokoládového krému se vám bude hodit hořká čokoláda, případně můžete koblihy naplnit také ořechovým krémem.
Pokud koblížky hned nesníte, dejte je do lednice. Až je zas vyndáte, nechte je před konzumací alespoň čtvrt hodiny ohřát na pokojovou teplotu.
Recept na čokoládový krém
Čokoládový krém neboli ganache připravíte snadno. Nejprve přiveďte smetanu k varu. Až se objeví první bublinky, stáhněte ji z plotny, nalámejte do ní čokoládu a důkladně promíchejte. Ganache můžete různě ochucovat, skvělá jsou třeba povidla, skořice, jemně mleté oříšky, ale klidně i malinko alkoholu.
Tak a je to. Dobrou chuť!
Jak se vám článek líbil?