
Recept na gnocchi s houbovou omáčkou. Udělejte si doma tu pravou Itálii!
„A to jsou domácí?“ Tak tahle otázka od mlsných hostů už vás nezaskočí. Poctivé gnocchi podle našeho receptu totiž vystřihnete lépe než kdekterý šéfkuchař. Jednoduchý recept ze snadno dostupných surovin zaručeně oslní i ty největší vybíravce. Připravte si jak domácí těsto, tak skvělou omáčku z čerstvých žampionů.
Na gnoči jednou provždy zapomeňte
Měkoučké italské slůvko gnocchi se totiž vyslovuje jednoduše ňoki. Písmenko „ň“ vyslovujte u všeho italského, kde se objeví písmenka „gn“ za sebou. Nejdou vám ňoki přes ústa? Tak si je počeštěte jako obyčejné noky a ostudu si taky netrhnete. Ať už jim budete říkat jakkoli, vyjdou vám malé oblé knedlíčky (vlastně noky), které budou na rozdíl od vídeňských knedlíků oslizlé po celém svém povrchu.
Gnocchi zvládnete doma připravit levou zadní.
Které další italské dobroty se občas vyslovují špatně?
|
Co budete potřebovat na gnocchi?
- 1 kg brambor
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- Špetka soli
Na těsto potřebujete jen pár základních ingrediencí.
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce a nechte trochu vychladnout. Ještě teplé ale brambory oloupejte a nastrouhejte, poté předejte mouku, vejce, sůl a vymiste hladké těsto. Těsto se nesmí lepit na ruce, ovšem nesmí být ani příliš moučné, aby vám uvařené gnocchi neztvrdly.
- Těsto rozdělte na 6 menších dílů a rozválejte na válečky. Ty následně pokrájejte na cca 2 cm velké kousky.
- Takto připravené gnocchi vhoďte většího širokého hrnce s vroucí osolenou vodou. Házejte vždy maximálně dvě hrsti, aby se těstoviny neslepily. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
Připravte si skvostnou houbovou omáčku
- Olivový olej
- 1 cibule
- 600 g čerstvých žampionů
- Sůl, koření
- Demi-glace omáčka (případně 300 ml kuřecího vývaru)
- 200 ml smetany
- Petrželová nať
- Parmezán a rukola na dozdobení
Postup:
- Cibuli orestujte na rozehřátém olivovém oleji a přidejte na plátky nakrájené žampiony. Jakmile budou žampiony orestované, vlijte demi-glace či vývar, smetanu a pár minut vše povařte.
- Do omáčky vmíchejte uvařené gnocchi, promíchejte a přidejte parmezán a petrželovou nať.
- Na talíři dozdobte lístečky rukoly, pár kapkami olivového oleje a hoblinkami parmezánu.
Jemná houbová omáčka je ke kyprým nočkům ideální.
Buon appetito!
Jak se vám článek líbil?