
Štědrý den bez kapra? Mrkněte na tipy od šéfkuchaře i recept na houbového kubu
Máte letos chuť na odlehčené Vánoce nebo jen přemýšlíte, jak sestavit štědrovečerní menu tak, aby se najedli opravdu všichni? Včetně dětí, vegetariánů, odpůrců smažených kaprů a příliš tučných jídel? Vyzkoušejte bramborový salát bez majonézy, snadnou vánoční čočkovou polévku, zdravější řízky či lososa. Nebo rovnou připravte večeři zcela bez masa.
Recepty pro celou rodinu dodala blogerka Gábi – Recepty dětem a mistři zdravého stravování, tvůrci kuchařek Jíme zdravě. O své tipy, jak dobře připravit rybu, se s námi podělil i kuchař Marek Svoboda z restaurace U Matěje Kotrby.
Lehký oběd na Štědrý den
Polévka i houbový kuba se bude skvěle hodit jak na oběd, po kterém budete mít stále šanci zahlédnout zlaté prasátko, tak třeba jako vegetariánská varianta večeře. Obě jídla mají svou tradici v české sváteční kuchyni a zachutnají jak dětem, tak dospělým. připravila je pro vás maminka a skvělá kuchařka Gábi z blogu Recepty dětem.
Vánoční čočková polévka
„U nás v rodině si na ní pochutnáváme vždy 24. prosince na oběd. Dříve babička vařívala ještě kyselicu, ale tato hustá čočková polévka chutná všem bez rozdílů, tedy i dětem,“ uvádí Gábi.
Ingredience na 4 porce:
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce sádla (oleje)
- 3 mrkve
- 4 brambory
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 6 hrstí čočky
- 1 kávová lžička soli
- 1 kávová lžička majoránky
- 1 vejce
Postup přípravy:
- Všechnu zeleninu důkladně očistíme, cibuli nakrájíme nadrobno, brambory a mrkev na větší kousky.
- Rozehřejeme rendlík, rozpustíme sádlo a osmahneme cibuli. Přisypeme mrkev a zhruba po 3 minutách i brambory a čočku a vše zalijeme vývarem. Lehce osolíme a necháme vařit.
- Jakmile je vše měkké, prolisujeme česnek a přidáme ho do polévky. Majoránku promneme mezi prsty a také ji přisypeme. Vypneme vařič a jako poslední v polévce rozkvedláme vejce.
Houbový kuba
„Vánoční klasika, která se skládá z pár ingrediencí. To nic ale nemění na tom, že když jsou tyto suroviny kvalitní, vykouzlíte na talíři chutný vánoční oběd. V původním děděném receptu používám sádlo. Jestli ale toužíte po vegetariánské verzi, nahraďte ho jiným tukem, například slunečnicovým olejem,“ doporučuje blogerka.
Ingredience na 4 porce:
- 400 g středních krup
- Zeleninový vývar (1 l)
- Cca 2 zarovnané vařečky sádla (oleje)
- 2 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 80 g sušených hub
- 2 kávové lžičky majoránky
- 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
- Čerstvě mletá sůl a pepř, na ozdobení čerstvé bylinky (např. tymián)
Postup přípravy:
- Kroupy propláchneme vodou a v hrnci zalijeme tak, aby byly všechny ponořené. Přikryjeme pokličkou a necháme takto přes noc. Stejně tak namočíme přes noc i sušené houby.
- Druhý den houby i kroupy slijeme. Kroupy a houby dáme vařit zvlášť – oboje v lehce osoleném zeleninovém vývaru.
- Během toho, co se kroupy a houby vaří, si okrájíme cibuli i česnek. Na pánvi rozpustíme tuk, na kterém osmahneme cibuli. Jakmile jsou houby uvařené, scedíme je a přendáme k cibuli. Průběžně mícháme. Okořeníme majoránkou (promneme mezi prsty, aby se hezky rozvoněla), kmínem a čerstvě mletým pepřem. Pak teprve přidáme uvařené a scezené kroupy. Promícháme a jako poslední přisypeme nasekaný česnek.
- Směs přendáme do zapékací mísy a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 10–15 minut.
Vánoční menu pro děti i vyznavače lehčích jídel
Pro děti doporučuje blogerka Gábi lahodné rybí prsty připravované v troubě: „Pokud jim je chcete dopřát právě na Vánoce, vyzkoušejte pečeného lososa v kukuřičných lupínkách. K tomu podávejte buď kaši, nebo odlehčený bramborový salát. Ten je bez cibule a okurek, protože tyto dvě ingredience dětem vadí většinou nejvíc. Majonézu nahrazuje bílý jogurt, takže jestli si hlídáte přes svátky linii, klidně si ho dejte k večeři i vy.“
Odlehčený bramborový salát
Ingredience na 4 porce:
- 6 velkých brambor
- 120 g mraženého hrášku
- 3 středně velké mrkve
- 2 vejce
- bílý jogurt
- čerstvě mletá sůl a pepř
Postup přípravy:
- Brambory důkladně umyjeme a i ve slupce je dáme vařit do osolené vody, dokud nezměknou.
- Mrkev okrájíme, umyjeme a přidáme k bramborám. Mrkev ale hlídáme, aby se úplně nerozvařila. Hrášek uvaříme buď v páře, nebo přímo ve vodě a po scezení ho propláchneme studenou vodou.
- Vejce uvaříme natvrdo (10 minut).
- Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme mrkev a vejce. Do mísy přisypeme hrášek a lehce promícháme. Přidáme bílý jogurt – po lžičkách a průběžně mícháme (sami si určete hustotu salátu). Dle chuti dosolíme a opepříme.
Tip pro nejmladší strávníky„Pro miminka okolo 7–12 měsíců žádné speciální menu připravovat nemusíte. Vystačíte si například s bramborovo-batátovou kaší, k tomu přidáte kousek masa (které už máte vyzkoušené) připraveného v páře. Od 1 roku můžete uvažovat nad zařazením ryby připravené v páře. Při výběru dbejte na kvalitu! Začněte se sladkovodními druhy a u mořských sáhněte například po tresce a lososovi z volného chovu,“ doporučuje Gábi. |
Pečený losos v kukuřičných lupínkách
Ingredience na 2–4 porce (podle stáří strávníků):
- 400 g filetu lososa (bez kostí a kůže)
- 3 polévkové lžíce bílého jogurtu (může být i 1 kávová lžička hořčice)
- čerstvě mletá sůl a pepř
- kukuřičné lupínky
Postup přípravy:
- Filet lososa nakrájíme na menší kousky ideálně tak, aby byly stejně velké. Lehce je osolíme a pro starší děti a dospělé i opepříme a potřeme lehce hořčicí. Obalíme v bílém jogurtu a necháme 10 minut odležet.
- Během toho si nadrtíme kukuřičné lupínky a rozehřejeme troubu na 180 °C.
- Lososa obalíme ze všech stran v nadrcených lupínkách a naskládáme ho na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme zhruba 15 minut.
Ptali jsme se šéfkuchaře
Jaká ryba je podle vás opomíjená a přitom se skvěle hodí ke štědrovečerní večeři?
Kdy je nejlepší koupit rybu na Vánoce a jak poznám kvalitní kus? Máte nějaké tipy na to, jak poznat, že je ryba opravdu čerstvá?
Pokud rybu hned nezpracujeme, jak ji máme doma skladovat?
Jak potom rybu šetrně rozmrazit, aby to nezkazilo její chuť a konzistenci?
Jaký způsob přípravy je pro rybu nejlepší a jak rybu udělat tak, abychom ji nevysušili?
Které koření a bylinky se k rybám hodí nejvíc?
A jaká omáčka?
Prozradíte nám jednoduchý rybí recept, se kterým u štědrovečerní večeře zabodujeme? |
O rybách si s námi povídal šéfkuchař restaurace U Matěje Kotrby, Marek Svoboda. V pražském hostinci se specializují na tradiční českou kuchyni vařenou s poctivým přístupem nejen k receptům, ale i surovinám. K dobrému jídlu vám tu doporučí také kvalitní víno, které podpoří chutě servírovaného pokrmu. Leckterá česká klasika vám ale stejně bude nejlépe chutnat s vychlazenou plzní.
A co když nejíte ryby?
Místo lososa či kapra si naservírujte zdravější variantu řízků, která zachutná všem věkovým kategoriím. Recept z Vánočního speciálu kuchařek Jíme zdravě je jednoduchý a velkou výhodou je příprava v troubě, díky které se na Štědrý večer obejdete bez smaženého odéru po celém bytě.
Řízek v cornflakes podle Jíme zdravě
Ingredience na 4 porce:
- 500 g kuřecích prsou
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 2 vejce
- 50 ml mléka
- 60 g kukuřičných lupínků (cornflakes)
- sůl
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Kuřecí prsa očistěte, omyjte a rozdělte na plátky. Připravte si tři hluboké talíře – do jednoho dejte celozrnnou mouku, v druhém rozšlehejte vejce s mlékem a špetkou soli a do třetího rukama rozdrobte kukuřičné lupínky. Každý plátek obalte vždy nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec v kukuřičných lupíncích.
- Plátky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, dejte péct do trouby, stáhněte teplotu na 170 °C a pečte 20–25 minut. Řízky před podáváním zkontrolujte – vezměte nejsilnější kousek a rozkrojte ho napůl. Pokud je maso uprostřed stále růžové, dejte ho na pár minut zpátky dopéct do trouby.
Jak se vám článek líbil?