
Svatomartinské rohlíčky: Dva recepty, které letos musíte vyzkoušet

Bez svatomartinských rohlíčků by to nebyl opravdový podzim. Vyberte si, zda letos připravíte jejich zdravější variantu nebo sáhnete po klasickém receptu. Oba jsou od foodblogerky Markéty v troubě a klidně je můžete vyzkoušet současně. Jedna dávka vám totiž stejně stačit nebude.
Recept na tradiční svatomartinské rohlíčky
Klasický recept na martinské rohlíčky počítá s náplní z vlašských oříšků. Pokud jim ale nefandíte, zkuste je nahradit mandlemi. Případně ořechy přes noc namočte, aby chutnaly jako čerstvé.
Ingredience:
- Na těsto:
400 g hladké mouky
250 g zakysané smetany
250 g studeného másla - Na náplň:
200 g vlašských ořechů
100 g smetany ke šlehání (30 %+)
1/2 lžičky skořice
2 lžíce medu
Postup:
- Do misky odvažte mouku, nakrájejte studené máslo na malé kostičky, přidejte zakysanou smetanu a vše rychle spojte v těsto (lze i velmi krátce v robotu). Hmota bude trochu lepit, ale mouku nepřidávejte, aby těsto zůstalo křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
- Mezitím si připravte náplň. Do rendlíku dejte namleté či rozmixované vlašské ořechy, přidejte smetanu a skořici. Za stálého míchání směs krátce provařte (cca 1 minutu).
- Troubu rozehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozdělte na 4 díly a každý díl rozválejte na hladkou moukou pomoučeném válu do tvaru kruhu o tloušťce cca 3 mm. Každý kruh nakrájejte na 8 dílků (jako pizzu). Na širší část každého dílku dejte malou lžičku náplně a zarolujte směrem do středu do tvaru rohlíčku. Konce stiskněte k sobě, aby náplň nevytekla.
- Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte cca 15 minut. Hotové rohlíčky nechte dojít na plechu na lince, poté můžete lehce pocukrovat.
Zdravější recept na martinské rohlíčky
Odlehčená varianta svatomartinských rohlíčků obsahuje o poznání méně másla a díky přimíchání oříškové mouky a využití tvarohové náplně má více bílkovin.
Ingredience:
- Na těsto:
220 g špaldové hladké mouky
100 g vlašskooříškové mouky
180 g zakysané smetany
160 g studeného másla - Na náplň:
250 g tvarohu v alobalu
1 vejce
1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1 lžička citronové kůry
Med či jiné sladidlo dle chuti
Postup:
- Do misky odvažte špaldovou mouku a vlašskooříškovou mouku, nakrájejte studené máslo na malé kostičky, přidejte zakysanou smetanu a vše rychle spojte v těsto (lze i velmi krátce v robotu). Hmota bude trochu lepit, ale mouku nepřidávejte, aby těsto zůstalo křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
- Mezitím si připravte náplň. V misce smíchejte tvaroh z alobalu, vejce, lžíci vanilkového pudinkového prášku (nikoli vařeného pudinku), přidejte lžičku citronové kůry a oslaďte medem či sladidlem dle vlastní chuti.
- Troubu rozehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozdělte na 3 díly a každý díl rozválejte na hladkou moukou pomoučeném válu do tvaru kruhu o tloušťce cca 3 mm. Každý kruh nakrájejte na 8 dílků (jako pizzu). Na širší část každého dílku dejte malou lžičku náplně a zarolujte směrem do středu do tvaru rohlíčku. Konce stiskněte k sobě, aby náplň nevytekla.
- Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte cca 15 minut. Hotové rohlíčky nechte dojít na plechu na lince, poté můžete lehce pocukrovat.
Křehoučkými rohlíčky s lahodnou náplní u vás posvícenské hodování nekončí? Paráda! Tak to pro vás máme ještě několik tipů, jak vyladit svatomartinské menu k dokonalosti i v domácích podmínkách.
Jak se vám článek líbil?