
Staňte se hvězdou oslavy: recept na mechový dort s krémem z mascarpone

Turecký špenátový koláč se stal v poslední době hitem a není divu. Vypadá nádherně a efektně a na chuti špenát není poznat. V Turecku se nejčastěji servíruje potřený krémem şanti, což je jako naše šlehačka, anebo s krémem z mléka, mouky a cukru, který se tam na dezerty využívá hojně a je podobný pudinkovému krému, jen je lehčí. Koláč také podávají bez krému, jen posypaný kokosem či pistáciemi. Já jsem zvolila krém z mascarpone, který do dortů dělám nejčastěji, a mám tu pro vás hned tři různé příchutě, které ke špenátovému korpusu ladí.
- Náročnost receptu: střední
- Čas: 30 min. příprava, 40 min. pečení, 30 min. kompletace
- Velikost dortu: forma o průměru 20 cm
Suroviny:
-
Korpus:
- 350 g čerstvých špenátových listů (obyčejných i baby)
- 50 ml oleje
- 50–100 ml mléka (podle potřeby)
- 120 g cukru
- 1–2 lžíce vanilkového cukru
- 3 vejce
- 270 g hladké mouky
- 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva (cca 10 g)
-
Vanilkový krém:
- 400 g mascarpone
- 200 ml smetany
- mletý (třtinový) cukr dle chuti
- semínka z poloviny vanilkového lusku
- marmeláda na potření korpusu (např. jahoda s bezem od DobroTY z Ráje je k smetanovému krému top!)
Prohlédnout si celou nabídku potravin
-
Borůvkový krém:
- 2–3 lžíce borůvkového džemu (nebo 100–150 g borůvek svařit s agarem a nechat vychladit)
- 400 g mascarpone
- 200 ml smetany
- mletý (třtinový) cukr dle chuti
- borůvková marmeláda na potření korpusu
-
Krém citronový/limetkový:
- 400 g mascarpone
- lemon curd dle chuti (cca 3–4 lžíce)
- lemon curd na potření korpusu (lemon curd je citronový krém, který můžete nahradit citronovou marmeládou)
Špenát rozmixujte společně s olejem, přidejte k němu i mléko, nejdříve 50 ml a pokud bude třeba, ještě na konci můžete přidat trochu do těsta, pokud jej špenát málo zředí. Vajíčka s cukrem vyšlehejte do pěny, ta by měla být pevná a nadýchaná jako na piškot. K vajíčkům pomalu přilévejte špenát, promíchejte. Nakonec stěrkou jemně vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem.
Tip: Když už budete dělat tento originální dort, co takhle vyladit k dokonalosti i servírování?
Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a na obvodový kruh nalepte máslem pruh pečícího papíru. Do formy vlijte špenát a formu vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 30 až 40 minut – zkuste špejlí, zda je korpus upečený. Po upečení korpus nechte pár minut ve formě a poté jej přendejte na mřížku zchladnout. Před plněním korpus jednou překrojte a vršek seříznutím zarovnejte. Z odkrájeného korpusu si udělejte drobečky jako na Krtkův dort.
Při výrobě krému vždy vyšlehejte všechny ingredience dohromady a dejte pozor, ať má vše stejnou teplotu. Překrojený korpus namažte nejdříve marmeládou a poté krémem, položte druhý plát korpusu a vršek opět namažte marmeládou a krémem, stejně tak i po obvodu (tam už jen krém). Celý dort posypte připravenými drobečky, což utvoří dojem mechu, lehce je na krém vmáčkněte, ať neopadávají. Libovolně dort ozdobte například čerstvým ovocem, ovoce můžete dát i do krému v překrojené časti dortu.
Tip: Mechový dort můžete udělat i jen jako řezy na plech nebo naopak jako jednotlivé malé dortíčky, ať už pomocí kulatého vykrajovátka (právě z placky na plechu) nebo jako cupcakes. Dobrou chuť!
Líbil se vám recept? Podívejte se i na další dobroty, které jsme pro vás připravili.
Jak se vám článek líbil?