
4 lahodné recepty z dýně Hokkaidó: polévka, muffiny, lívance a kari


Rozšiřte svou sbírku dýňových receptů. Máme pro vás skvělé tipy od Jíme zdravě a Gábi, autorky blogu Recepty dětem. Ráno můžete začít lahodnými dýňovými lívanci, pak si dáte krémovou dýňovou polévku, po ní dýňové kari a jako dezert dýňové muffiny. Fantazie!
Dýňové recepty od Gábi alias Recepty dětem
Krémová dýňová polévka
Co budete potřebovat:
- 1 menší dýni Hokkaidó
- 3 mrkve
- 2 brambory
- 1 cibuli
- 30 g másla (vegani či alergici mohou použít rostlinnou variantu, případně ghí)
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- vodu
- himálajskou sůl
- semínka (lněná, sezamová, dýňová, chia)
- rozmarýn
Postup přípravy:
Dýni důkladně umyjeme, očistíme a rozkrojíme. Vydlabeme dužinu a nakrájíme na malé kostky. Na kostičky si nakrájíme i cibuli, mrkev a brambory. Rozehřejeme si hrnec, na másle a olivovém oleji orestujeme cibuli a mrkev, přidáme dýni s bramborami, lehce osolíme a zalijeme vodou. Vody dáváme tak, aby byla všechna zelenina ponořená. Necháme vařit.
Jakmile je zelenina měkká, vypneme vařič, tyčovým mixérem polévku rozmixujeme a ochutnáme, zda není potřeba dosolit. Až při podávání přidáme hrst semínek a čerstvý rozmarýn.
Dýňové muffiny
Na 18 muffinů budete potřebovat:
- 1/2 menší dýně Hokkaidó
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce medu
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 ml slunečnicového oleje
- 7 velkých polévkových lžic hladce mleté celozrnné žitné mouky
- 2 kávové lžičky kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
Do těsta můžete použít i bezlepkovou mouku, třeba mandlovou. V tom případě si pak jen pohlídejte hustotu těsta, aby bylo pěkně hladké a jen lehce husté, jako je klasické těsto na muffiny.
Na krém potřebujete:
- 150 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 polévkovou lžíci medu
- oříšky a sušené ovoce na dozdobení
Postup přípravy:
Dýni rozkrojíme, očistíme, vydlabeme dužinu se semínky a polovinu dýně schováme třeba na polévku. Zbytek dýně nakrájíme na malé kousky a dáme vařit do vody. Jakmile je dýně uvařená, scedíme vodu, rozmixujeme dýni tyčovým mixérem a necháme vychladit. V hrnci pak přimícháme k dýni vejce, mléko, olej a med. Metličkou prošleháme a postupně přisypáváme mouku a kypřicí prášek.
Troubu předehřejeme na 200 °C, těsto přendáme do košíčků na muffiny (dáváme méně těsta, aby se pak košíčky dětem dobře zdobily) a pečeme zhruba 30 minut s tím, že muffiny hlídáme, aby se nespálily – můžeme v průběhu přikrýt alobalem. Než nám muffiny vychladnou, připravíme si krém. Do vyšší misky dáme mascarpone s medem a postupně vmícháme pomocí šlehače šlehačku na šlehání. Na krém pak přidáme ještě libovolné oříšky a sušené ovoce.
Dýňové recepty od Jíme zdravě
Dýňové kari s cizrnou a kokosovým mlékem
Na 4 porce budete potřebovat:
- 320 g černé rýže v suchém stavu
- 300 g dužiny z máslové dýně
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 menší bílé cibule
- 1 lžíci kari koření
- 1 lžičku římského kmínu
- 240 g předvařené cizrny
- 400 ml drcených loupaných rajčat z plechovky
- šťávu z ½ citronu
- 400 ml kokosového mléka v plechovce
- 100 g cherry rajčátek
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
Rýži propláchněte a uvařte v osolené vroucí vodě doměkka (černá rýže se vaří zhruba 30–40 minut). Dužinu z máslové dýně si nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Ve velké a hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a na mírném plameni ji opékejte 1–2 minuty. Poté přidejte nakrájenou dýni společně s kari kořením, římským kmínem a předvařenou cizrnou, vše zamíchejte a opékejte další 2 minuty.
Směs zalijte kokosovým mlékem, přidejte loupaná rajčata, přiklopte pokličkou a vařte 12 minut. Hrnec po této době odstavte a do směsi přimíchejte umytá cherry rajčátka (vcelku nebo rozpůlená – záleží na velikosti) a šťávu z ½ citronu. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s uvařenou rýží.
Tip Dýňové kari před podáváním posypejte lístky čerstvé petrželky.
Dýňové lívance se švestkovým rozvarem
Na 6 lívanců budete potřebovat:
- 1 vejce
- 30 g medu
- 20 g kokosového oleje (rozpuštěného)
- 60 g dýňového pyré (zhruba 1 lžíce)
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
- 100 ml polotučného mléka
- 150 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 170 g celozrnné špaldové mouky hladké
Na švestkový rozvar budete potřebovat:
- 500 g švestek
- 2 lžíce kokosového cukru
- ½ lžičky skořice
- šťávu a kůru z 1 citronu
Postup přípravy:
Pro přípravu dýňového pyré upečte nebo uvařte doměkka jednu očištěnou dýni hokkaido (případně oloupanou máslovou dýni) a následně ji rozmixujte na hladké pyré. Vejce, med, kokosový olej a dýňové pyré smíchejte v míse na jednolitou hmotu a následně přidejte mléko a jogurt. Do jiné mísy prosejte celozrnnou mouku se skořicí a práškem do pečiva.
Obě směsi spojte v hladké těsto a nejlépe tyčovým mixérem promixujte, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky. Nasucho si rozehřejte teflonovou pánev, z těsta tvořte placičky a opékejte je na pánvi bez oleje na mírném plameni cca 1,5 minuty z jedné a zhruba 1 minutu z druhé strany.
Švestkový rozvar připravíte tak, že vypeckujete očištěné švestky a rozmixujete je dohladka. V hlubším hrnci švestky vařte za stálého míchání 20–25 minut, dokud nedosáhnete tuhé konzistence. Poté hrnec stáhněte ze zdroje tepla a do rozvaru přimíchejte skořici, kokosový cukr a citronovou šťávu a kůru. Podávejte se zakysanou smetanou a vlašskými ořechy.
Tip: Další skvělé recepty od Jíme zdravě najdete v kuchařce Jíme zdravě po celý rok.
Jak se vám článek líbil?