
5 fit receptů z cukety, které si zamilujete: špagety, quiche i cuketová buchta

Máte doma pořád spoustu cukety, ale zeleninové rizoto a pečenou zeleninu už nemůžete ani vidět? Nechte se inspirovat 5 recepty, které pro vás připravili oblíbení foodblogeři a tvůrci kuchařek. Recepty jsou zdravé a fit (no, alespoň většina) a utluče se po nich celá rodina. A to platí i pro ty, kdo cuketu nemají rádi! V kombinaci s kakaem, sýrem nebo hovězím je to totiž velká pecka.
Polévka, zapečená cuketa a špagety od Jíme zdravěZa projektem Jíme zdravě (dříve Fitrecepty) stojí čtveřice nadšenců, které baví vymýšlet zdravá, chutná a jednoduchá jídla. Kromě webových stránek mají i šikovnou mobilní aplikaci a prodali již přes 250 000 kuchařek. S námi se podělili o tyto tři cuketové recepty, díky kterým budete za hvězdu. |
Cuketová polévka
Potřebujete:
- 1 lžíci přepuštěného másla
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 bílou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 600 g cukety
- 700 ml zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- 200 g sýru feta
Postup:
V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo společně s olivovým olejem. Přidejte najemno nasekanou cibulku s utřenými stroužky česneku a restujte na středním plameni cca 6 minut. Cukety omyjte, nakrájejte na kolečka a přidejte do hrnce. Restujte cca 10 minut a pak zalijte zeleninovým vývarem. Hrnec přiklopte pokličkou a polévku vařte 10‒15 minut, dokud není cuketa zcela měkká.
Polévku odstavte, nechte vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s nahrubo rozdrobenou fetou a petrželkou.
Tip: Polévku můžete podávat s nasucho opraženými slunečnicovými semínky.
Recept najdete v kuchařce Jíme zdravě s Fitrecepty II.
Zapečené cukety s hovězím masem
Potřebujete:
- 1 lžíci olivového oleje
- ½ bílé cibule
- 500 g kvalitního mletého hovězího masa
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 plechovku krájených rajčat (400 g)
- 6 malých kulatých cuket
- 60 g strouhaného parmazánu
- 1 avokádo
- hrst čerstvé nasekané pažitky
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. V hlubší pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a zprudka na něm osmahněte najemno nakrájenou bílou cibuli. Do pánve přidejte mleté hovězí maso a opékejte při středním plameni. Ochuťte utřenými stroužky česneku, solí, pepřem a sladkou paprikou. Nakonec přidejte plechovku krájených rajčat (včetně nálevu), pánev přiklopte pokličkou a nechte dusit 10‒15 minut. Mezitím z cuket odřízněte vršky a vydlabte je lžící.
Na plech vyložený pečicím papírem rozložte cukety, naplňte je masovou směsí a posypte parmazánem. Plech přikryjte alobalem a dejte zapéct do předehřáté trouby na 170‒180 °C na 25‒30 minut. Upečené cukety poklaďte na plátky nakrájeným avokádem a posypte čerstvě nasekanou pažitkou.
Tip: Vydlabanou středovou část cukety nemusíte vyhazovat – nakrájejte ji nebo rozmačkejte a přidejte v průběhu vaření do masové směsi.
Recept najdete v kuchařce Jíme zdravě s Fitrecepty II.
Cuketové špagety
Potřebujete:
- 1 cuketu
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 papriku
- 100 g cherry rajčat
- 1 lžíci balzamika
- špetku soli a pepře
- 1 lžičku sušeného oregana
- hrst čerstvé bazalky
Postup:
Troubu předehřejte na 190 °C. Syrovou cuketu očistěte a naškrábejte podélně škrabkou na dlouhé tenké plátky. Pokud máte doma spiralizér, připravte cuketu ve spiralizéru. Papriku nakrájejte na kostky a dejte do menšího pekáče společně s cherry rajčaty, balzamikem, olivovým olejem, solí, pepřem a oreganem.
Vše v pekáči promíchejte a dejte péct na 20‒25 minut při 190 °C. Zeleninu z pekáče smíchejte s cuketou, posypejte bazalkou a podávejte.
Tip: Cuketovými špagetami můžete nahradit ty běžné při přípravě hlavních jídel.
Recept najdete v kuchařce Jíme zdravě s Fitrecepty II.
Quiche podle Markéty v trouběPůvodně si Markéta Chovancová založila profil Markéta v troubě jen jako úložiště svých osvědčených receptů. Velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Vaření a pečení je pro ni největší koníček a baví ji dělat dny lahodnější a krásnější. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Nechte inspirovat i vy! |
Cuketový quiche
Na těsto potřebujete:
- cca 350 g vařených brambor
- 40 g sýra (doporučujeme grana padano)
- cca 170 g rozmixovaných ovesných vloček nebo polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetku soli
Na náplň potřebujete:
- 200 g sýra, např. goudy
- 200 g šunky
- 4 vejce
- 5 rajčat
- 1 malou cuketu
- orestované žampiony
- papriku
Dobré vědět: Zeleninu v náplni můžete různě obměňovat.
Postup:
V míse smíchejte šťouchané brambory s vejcem, strouhaným sýrem, špetkou soli a postupně přisypávejte rozmixované ovesné vločky (nebo polohrubou mouku), dokud nevznikne nelepivé těsto. Z bramborové směsi vytvořte rovnoměrný korpus do velké koláčové formy vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou. Troubu rozehřejte na 175 °C. Korpus koláče naplňte nakrájeným sýrem, šunkou, oblíbenou zeleninou a zalijte rozkvedlanými vajíčky s oblíbeným kořením či bylinkami. Pečte dozlatova cca 30 minut. (Poznáte mj. podle ztuhnutí vajíček.) Poté vytáhněte z trouby a nechte dojít. Slaný koláč z bramborového těsta krájejte lehce vychladlý, můžete ještě dozdobit například nakrájenou jarní cibulkou či bazalkou.
Perník podle Holky z MoravyJedním z copywriterů Slevomatu je blogerka Miri aka Holka z Moravy, která ve volném čase moc ráda peče. Tipy na pečení hledá ve staré babiččině kuchařce, na blozích foodblogerů i v moderních kuchařkách a ráda si recepty po svém ozvláštňuje. S námi se podělila o rodinný recept na oblíbený perník z cukety. |
Cuketová buchta à la perník
Na těsto potřebujete:
- 3 hrnky hladké mouky
- 3 hrnky nastrouhané cukety
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 1,5 hrnku cukru krupice
- 4 celá vejce
- 1–2 lžíce holandského kakaa
- 0,5–1 lžíci skořice
- 2 kypřicí prášky
- 2 vanilkové cukry
Na polevu potřebujete:
- ½ másla
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce cukru moučka
Postup:
Nejprve pečlivě promíchejte všechny sypké suroviny, na závěr přidejte olej a vejce. Těsto řádně promíchejte a nalijte na vymazaný a krupicí vysypaný plech, nebo použijte pečicí papír. Pečte na 180 °C. Po 25–30 minutách do těsta píchněte špejlí. Jakmile se na ni těsto nebude lepit, buchta je hotová.
Během pečení si připravte polevu. Nejprve smíchejte máslo a vodu, poté ostatní suroviny. Polevu nechte projít varem.
Tip: Zchladlou polevu dejte až na zchladlou buchtu, jinak by se mohla poleva z větší části vsáknout.
Jak se vám článek líbil?