
Slaďoučké recepty: uvařte si pampeliškový med a sirupy z bylin i ovoce
Sesbírejte z přírody to nejlepší, povařte a oslaďte si život. Pampeliškový med ani ovocné a bylinné sirupy nejsou žádná věda. Připravte si je hravě u sebe doma.
Pampeliškový med
Už naše babičky věřily, že pampeliškový med není dobrý jen tak na chuť, ale i jako vzpruha pro lidské tělo. Traduje se, že čistí krev a pozitivně působí i na trávicí soustavu, žlučník a játra. I kdyby to byly jen plané řeči, jeho sladká chuť vám v puse jen tak nezhořkne.
S konzumací si nelámejte hlavu, vychutnáte si ho jako klasický med od včeliček. Stačí ho namazat na chleba či rozetřít na palačinky. Dá se s ním ale zalít i medovník či jiný sladký dort. Po lžičkách si ho můžete dopřát i jako sirup.
Ingredience:
- 200 hlaviček pampelišek
- 1 ¼ l studené vody
- 1–2 citrony (můžete přidat i stejné množství pomerančů)
- 1 kg cukru
Postup:
- Pampelišky operte pod tekoucí vodou, citrony a pomeranče zbavte pecek a nakrájejte na kolečka.
- Zalijte ve větším hrnci vodou a vařte 15 minut.
- Nechte 24 hodin odstát, poté přeceďte přes plátno do čistého hrnce.
- Přidejte cukr a za častého míchání vařte do zhoustnutí asi 1 ½ hodiny.
- Hotový med nalijte do zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem.
Bylinné sirupy
Stejně jako u pampeliškového medu, i bylinné sirupy prý dovedou vylepšit zdraví. Jestli jsou to jen babské tlachy možná není tak úplně jasné, některé účinky rostlin nalezených v přírodě ale stojí minimálně za vyzkoušení…
- Mátový – je antiseptický, ochlazuje, uklidňuje nervy
- Bezový – ochlazuje, má potopudný a močopudný efekt, zpevňuje cévní stěny
- Meduňkový – utišuje, zklidňuje nervy, pomáhá při nespavosti a vyčerpanosti
- Pampeliškový – čistí krev, podporuje látkovou výměnu, odstraňuje škodliviny z těla
- Z šípkových květů – je protizánětlivý a protirevmatický, upravuje střevní mikroflóru, pomáhá při silné menstruaci, posiluje játra a nervy
Postup:
- Natrhejte dostatečné množství bylin – nádoba, ve které se budou louhovat, musí být zcela naplněná.
- Nechte hodinu odstát na parapetu, na schodech, na podnose… zkrátka aby mohli odplavat broučci.
- Na pročištění zaliljte ještě studenou vodou, po 5 minutách slijte a zalejte vroucí vodou.
- Nechte odstát v chladnu a temnu přes noc do druhého dne.
- Druhý den slijte přes cedník nebo plátýnko, abyste se zbavili větších kousků.
- Ve výluhu rozmíchejte cukr (na 2 litry rozvaru zhruba 1 ½–2 kg cukru) a přiveďte k varu. Jakmile sirup zhoustne, nechte vychladnout a přelijte do lahve či sklenice.
Upgrade: Zkuste karamelovou verzi:
- Do hrnce nasypte cukr, zahřejte a pomalu míchejte, dokud nezačne být tekutý.
- Jakmile začne tekutý cukr měnit barvu, je na čase přidat výluh.
Cukr je horký, když přidáte zahřátý či horký výluh, nebude to bublat a prskat.
S opatrností a za častého míchání se dá přidat i studený výluh. - Vařte do zhoustnutí, pak nechte vychladnout a přelijte do lahve či sklenice.
Ovocné sirupy
Každé ovoce v tekuté formě chutná skvělé – a ne, teď nemluvíme o pálenkách. Ovocné sirupy se dají vyrobit takřka z jakýchkoli plodů. Když k nim přidáte i špetku koření, vyniknou o to víc…
- Jablka – pro ozvláštnění přidejte vanilku a skořici
- Špendlíky – bývají všude, snadno se trhají a je to zadarmo!
- Švestky – náramně si rozumí se skořicí
- Hrušky – hodí se k nim skořice, badyán i hřebíček
- Citrony – nemixujte, hrozí, že místo sirupu vznikne džem
- Pomeranče
- Ostružiny
- Maliny
- Jahody
- Šípky
U nás doma jsou nejoblíbenější špendlíkové sirupy. Pokaždé vyjde jiná krásná barvička.
Postup:
- Ovoce rozvařte celé (špendlíky), nebo nakrájené bez jadřinců (jablka), pomeranče a citrony můžete v případě bio plodů vařit celé, jinak je raději zbavte kůry.
- Vzniklou kaši přeceďte přes cedník, abyste se zbavili pecek a slupek.
- Přidejte cukr – na 2 litry rozvaru zhruba 1 ½–2 kg cukru.
- Zalijte stejným množstvím vody. Pokud je ovoce hodně vodnaté, ředění není třeba.
- Zakápněte šťávou ze dvou citronů.
- Přiveďte k varu a vařte alespoň 15 minut.
- Až sirup zhoustne, nechte ho vychladnout a poté přelijte do sterilizovaných lahví či skleniček.
Tip: Podomácku uvařený sirup je krásným dárkem – dozdobte lahev barvami na sklo nebo lihovým fixem, převázejte mašlí a udělejte radost svým blízkým.
Pokud se vám zrovna nechce do sběru ani vaření, ale přesto byste si trošku chuti z lahve odkápli, je tu snadná pomoc – podívejte se na naši nabídku sirupů české výroby. Mezi příchutěmi najdete malinu, hrušku, rakytník, ale i aronii či konopí a mnohé další. K dostání jsou i v bio kvalitě.
Podívejte se na další (nejen sladké) dobroty
Jak se vám článek líbil?