
Velikonoční pečení: recept na beránka i tipy, co dělat s vykoledovanými vajíčky

Vytvořte si doma velikonoční atmosféru. Nabarvěte s dětmi vajíčka, upleťte si pomlázku, se kterou proženete děvčata z kuchyně až do obývacího pokoje a hlavně – upečte si velikonočního beránka nebo se inspirujte našimi tipy, jak využít vařená vejce z velikonoční nadílky. V dalším článku vám nabídneme také recept na tradiční velikonoční mazanec.
Kdy budou Velikonoce 2024?Velký pátek letos vychází na 29. března, Velikonoční pondělí oslavíme 1. dubna. Dětem začínají velikonoční prázdniny o den dřív, tedy už ve čtvrtek 28. března. |
Lískooříškový velikonoční beránek s ovocem
Do beránka jsem použila lískooříškovou mouku, která je jemná, chuťově výrazná a voňavá. Můžete ji ale nahradit výraznější moukou vlašskooříškovou nebo mandlovou, která je velmi jemná a v chuti má jen lehký náznak mandlí. Namísto ovocno-ořechové směsi Pohádka mohou být jen rozinky, nebo lze vynechat úplně, ale kandované ovoce a ořechy, nasekané na menší kousky, doladí beránka k dokonalosti.
Recept na velikonočního beránka – ingredience
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 60 g změklého másla
- 110 g třtinového cukru
- 100 g lískoořechové mouky
- 150 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 100 g ovocné směsi Pohádka (nebo jen rozinky)
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva s vinným kamenem
- špetka soli
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte máslo a opět šlehejte.
- Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, špetkou soli, lískoořechovou moukou a najemno nasekanou ořechovo-ovocnou směsí.
- Z bílků ušlehejte pevný sníh. Do máslovo-žloutkové pěny vmíchejte část sypké směsi a část mléka, poté zase zbylou sypkou směs a mléko. Můžete i prošlehat, ať se vše pěkně spojí. Nakonec už jen stěrkou opatrně vmíchejte sníh z bílků.
- Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte moukou (hlavně v oblasti hlavičky). Do takto připravené formy nalijte těsto na beránka a pečte do zezlátnutí, cca 40–50 min.
- Nejprve po půlhodince můžete špejlí zkusit, zda je uvnitř hotový. Beránek je výborný jen tak, pocukrovaný a nebo jej můžete polít rozpuštěnou kvalitní čokoládou.
Jedlé velikonoční tradice
|
Jarní zeleninový salát s vejci a lanýžovým balsamicem
Na 1 porci salátu:
- uvařená vajíčka
- velká hrst salátových lístků
- libovolná zelenina – např. rajče, okurka, paprika
- olivy nebo kapary
- kozí sýr
- případně sušená šunka nebo kousky tuňáka
Na dochucení:
- 1 lžička lanýžového balsamica
- 1 lžíce kvalitního oleje
- sůl, čerstvě mletý pepř
- příp. pár kapek šťávy z citronu
Suroviny na salát (kromě vajíček) navrstvěte na talíř nebo do misky, suroviny na dochucení promíchejte a salát jimi přelijte. Navrch salátu poklaďte a čtvrtky nakrájená vejce.
Co s uvařenými vajíčky?Po Velikonocích má většinou každý mnoho vařených vajec, zužitkovat se dají na nespočet různých způsobů. Výborná jsou jen tak na čerstvém chlebu, s jarními klíčky, bylinkami nebo zeleninou. Nabízí se také několik pomazánek a salátů, při přípravě klasické vajíčkové pomazánky zkuste přidat ještě měkké avokádo, které s vajíčky neuvěřitelně dobře ladí. |
Plněná vejce
- 4 vejce
- 1–2 lžičky lanýžového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 3–4 lžíce crème fraîche
- sůl, čerstvě mletý pepř
- případně lžíci majonézy na zjemnění
Vajíčka přepulte, bílky dejte stranou na plnění a žloutky dejte do misky. K žloutkům přidejte crème fraîche, dijonskou hořčici, lanýžový olej a dle chuti dolaďte solí a pepřem. Pomocí zdobícího sáčku nebo lžičky dejte náplň do připravených bílků a dozdobte např. petrželkou nebo kaviárem.
Tip: Lanýže a vejce je chuťově dokonalá kombinace, dejte ale pozor při dávkování, oleje i balsamica stačí k dochucení jen malinko, kvalitní produkty jsou chuťově výrazné.
Jak se vám článek líbil?