
Omáčka k masu i delikátní pomazánka na topinky. 6 tipů, jak používat ajvary

Ajvar se u nás v kuchyni objevil teprve před pár dny, po jeho vyzkoušení jsem si ale jistá tím, že tu vždycky bude mít své čestné místo. Tahle směs z pečených paprik a lilků totiž voní jako dovolená na Balkánu a je neskutečně univerzální. Vykouzlíte z ní velkolepý sobotní oběd a nezklame vás ani ve chvíli, kdy budete potřebovat připravit opravdu rychlou večeři.
Jak používat ajvary?
Použití ajvaru je nesmírně široké. Ajvary se hodí ke grilovanému masu, jako základ na pizzu, do těstovin, do rizota, na chleba či topinky nebo jako dip k hranolkům a nachos. Pojďme si jednotlivé možnosti představit blíž.
1. Ke grilovanému masu
K čevabčiči, do hamburgeru nebo ke špízům. S masem si ajvary rozumí výborně.

Ajvary z červených a zelených paprik jsem použil jako dipy ke kuřecím špízům s domácími hranolky. Oba jsou velice jemné (až smetanové), zelený je lehce hořký (ale v dobrém).
2. Jako základ na pizzu
Tomatový a smetanový. To jsou dva základy na pizzu, které asi všichni známe. Úplně stejně ale můžete využít i ajvar. Za sebe rozhodně doporučuji udělat si rovnou pizzu v balkánském stylu a ozdobit ji olivami a sýrem feta.
3. Do těstovin
Až vás omrzí klasické omáčky na těstoviny, nahraďte je ajvarem nebo lutenicou (ta na rozdíl od ajvaru obsahuje ještě pečená rajčata a nebývají v ní lilky). Omáčka bude dobře chutnat jen tak, doplnit ji ale klidně můžete i o mleté maso nebo kousky klobásy.

Marek připravil těstoviny s lutenicou. Já jsem si doma zkusila udělat i variantu s ajvarem a s kousky maďarské klobásy.
4. Do rizota
Ajvar, česnek, žampiony a parmazán. Z těchto čtyř ingrediencí dokážete vykouzlit přímo gurmánské rizoto.
5. Na chléb nebo topinky
Ajvar si můžete klidně namazat na chleba nebo na topinky. Dobře tak chutná samotný, dá se ale i namixovat s pomazánkovým máslem.
6. Jako dip k hranolkům nebo k nachos
Dáváte si někdy k filmu nachos nebo domácí hranolky? Tak si k nim příště zkuste jako dip naservírovat ajvar – je to úplně nový chuťový zážitek!
Do jakého ajvaru jít? Vyzkoušeli jsme značku Mama´s
Ajvar si můžete sami vyrobit, nebo si koupit už hotovou skleničku. My jsme při psaní článku a při natáčení receptů vyzkoušeli ajvary od Mama´s, které pocházejí ze Severní Makedonie. Firma uvádí, že se všechna zelenina sbírá a čistí ručně, a to nám přijde super – pro kvalitní ajvar je totiž důležité dokonale zbavit papriky semínek. Složení je opravdu jen přírodní – pečené papriky, pečené lilky, slunečnicový olej a mořská sůl.
Jak se vám článek líbil?