
Jak posílit imunitu? Uvařte si chilli con carne nebo pikantní brambory

Podzim přechází v zimu a venku je stále chladnější počasí, proto jsme se rozhodly uvařit si něco, co nás pořádně zahřeje. Něco, co vyvrátí dokonce i známé rčení dobrého nepálí. Na pomoc jsme si vzaly pěkně ostré pomocníky – poctivé české chilli omáčky. S jejich pomocí jsme vykouzlily pikantní chilli con carne a brambory, co mají pořádný říz.
Proč je chilli zdravé?Chilli papričky vám v první řadě pěkně zrychlí metabolismus. Navíc obsahuje důležité minerály a podporuje imunitní systém. Takže pro Káju po angíně ideální oběd. Kromě všeho zmíněného obsahuje i antioxidanty, kterých není nikdy dost. Kuriozitou je, že vám chilli zvedne náladu, a to musíme potvrdit. Nám se nálada zlepšila hned, jak jsme začaly vařit. |
Recept na chilli con carne
Je to velmi jednoduché, stačí vám pouze 1 hrnec, do kterého dáte postupně všechny ingredience. Recept je navíc velmi tvárný, můžete si ho doladit podle sebe – hlavně co se týká pálivosti. Právě přidávání chilli je tou pravou alchymií, vše jsme opatrně ochutnávaly. Počítejte také s tím, že se jídlo rozleží a tím se zvýší jeho pálivost.
Ingredience na chilli con carne:
- Hovězí maso
- Fazole – bílé a červené
- Čerstvá nebo loupaná rajčata v plechovce, rajčatový protlak
- Cibule a česnek
- Mrkev
- Chilli
- Pepř, sůl, oregano
- Koriandr a muškátový oříšek
- Hořká čokoláda
Postup:
- Nejdřív nakrájejte cibuli a mrkev na kostičky. Poté rozpalte velký hrnec a na olivovém oleji cibuli s mrkví osmahněte dozlatova. Přidejte mleté maso a promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte rajčatový protlak a loupaná rajčata.
- Nechte chvíli vařit, pak přisypte oregano, sušený česnek a muškátový oříšek. Dochuťte chilli, my jsme použili Habaneros, Jalapeños a Orange Habanero mash. Pořádně zamíchejte a přisypte fazole. Pak už jen nechte vše pomalu bublat, dokud se neodpaří voda.
- Zasypte koriandrem a vhoďte 2 čtverečky hořké čokolády, která podtrhne sladěnou chuť celého receptu (navíc ji nespotřebujete celou a zbyde vám něco na mlsání). Podávejte s chlebem, rýží nebo v tortille.
Recept na pikantní pečené brambory
Ingredience na pikantní brambory:
- Brambory
- Čedar
- Chilli pasta
- Oregano
- Olivový olej
- Sůl a pepř

Postup:
- Brambory si nejdřív nakrájejte na čtvrtky, potom je v míse promíchejte s olivovým olejem a oreganem a vše vysypte na plech. Brambory pečte v troubě s horkovzdušným ohřevem na 250 stupňů.
- Mezitím si nastrouhejte čedar. Až budou brambory upečené dozlatova, vyndejte je na chvíli z trouby, smíchejte je s chilli omáčkou a zasypte sýrem.
- Poté vše pečte ještě 5 minut. Dobrou chuť!
Jak se vám článek líbil?