Omáčka k masu i delikátní pomazánka na topinky. 6 tipů, jak používat ajvary
Ajvar se u nás v kuchyni objevil teprve před pár dny, po jeho vyzkoušení jsem si ale jistá tím, že tu vždycky bude mít své čestné místo. Tahle směs z pečených paprik a lilků totiž voní jako dovolená na Balkánu a je neskutečně univerzální. Vykouzlíte z ní velkolepý sobotní oběd a nezklame vás ani ve chvíli, kdy budete potřebovat připravit opravdu rychlou večeři.
Jak používat ajvary?
1. Ke grilovanému masu
K čevabčiči, do hamburgeru nebo ke špízům. S masem si ajvary rozumí výborně.
Ajvary z červených a zelených paprik jsem použil jako dipy ke kuřecím špízům s domácími hranolky. Oba jsou velice jemné (až smetanové), zelený je lehce hořký (ale v dobrém).
2. Jako základ na pizzu
Tomatový a smetanový. To jsou dva základy na pizzu, které asi všichni známe. Úplně stejně ale můžete využít i ajvar. Za sebe rozhodně doporučuji udělat si rovnou pizzu v balkánském stylu a ozdobit ji olivami a sýrem feta.
3. Do těstovin
Až vás omrzí klasické omáčky na těstoviny, nahraďte je ajvarem nebo lutenicou (ta na rozdíl od ajvaru obsahuje ještě pečená rajčata a nebývají v ní lilky). Omáčka bude dobře chutnat jen tak, doplnit ji ale klidně můžete i o mleté maso nebo kousky klobásy.
Marek připravil těstoviny s lutenicou. Já jsem si doma zkusila udělat i variantu s ajvarem a s kousky maďarské klobásy.
4. Do rizota
Ajvar, česnek, žampiony a parmazán. Z těchto čtyř ingrediencí dokážete vykouzlit přímo gurmánské rizoto.
5. Na chléb nebo topinky
Ajvar si můžete klidně namazat na chleba nebo na topinky. Dobře tak chutná samotný, dá se ale i namixovat s pomazánkovým máslem.
6. Jako dip k hranolkům nebo k nachos
Dáváte si někdy k filmu nachos nebo domácí hranolky? Tak si k nim příště zkuste jako dip naservírovat ajvar – je to úplně nový chuťový zážitek!
Do jakého ajvaru jít? Vyzkoušeli jsme značku Mama´s
Ajvar si můžete sami vyrobit, nebo si koupit už hotovou skleničku. My jsme při psaní článku a při natáčení receptů vyzkoušeli ajvary od Mama´s, které pocházejí ze Severní Makedonie. Firma uvádí, že se všechna zelenina sbírá a čistí ručně, a to nám přijde super – pro kvalitní ajvar je totiž důležité dokonale zbavit papriky semínek. Složení je opravdu jen přírodní – pečené papriky, pečené lilky, slunečnicový olej a mořská sůl.
Jak se vám článek líbil?